Evgeny Kissin

Evgeny Kissin

Copilul-minune al pianului, legendarul Evgeny Kissin s-a născut la 10 octombrie 1971, la Moscova, într-o familie de intelectuali evrei – mama, profesoară de pian, tatăl, inginer. La vârsta de doar 11 luni, Evgeny Kissin putea să fredoneze o melodie de Bach. A fost înscris la Academia de Muzică Gnessin, școala specială pentru copiii supradotați, când avea șase ani. Iar la vârsta de doar 10 ani a debutat cu Orchestra Simfonică Ulianovsk. Un an mai târziu a dat primul său recital de pian la Moscova.

Într-o carieră care se întinde pe mai bine de treizeci de ani, Evgeny Kissin, astăzi în vârstă de 41 de ani, a lucrat cu toți marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. De asemenea, a interpretat alături de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta și exigenta pianistă Martha Argerich.

Evgeny Kissin strălucește, cu sensibilitate și precizie tehnică în interpretări din Chopin, Ceaikovski sau din Grieg, ale căror înregistrări au făcut înconjurul lumii.

Despre bucuria de a împărtăși muzica sa cu publicul, Evgeny Kissin vorbește întotdeauna deschis, cu farmec: “Publicul nu m-a intimidat niciodată. El mă inspiră”.

Cu emoție, despre prima întâlnire cu dirijorul Herbert von Karajan 

Dar poate cel mai puternic și emoționant episod din biografia pianistului Evgeny Kissin rămâne întâlnirea cu dirijorul Herbet von Karajan, alături de care a urcat pe scenă când încă nu împlinise 20 de ani, pentru a interpreta împreună Concertul pentru Pian Nr.1, de Ceaikovski.

După prima audiție, von Karajan s-a uitat la mama lui Evgeny Kissin și-a ridicat un deget: “Băiatul e un geniu!”.

M-am așezat la pian și am cântat Fantezia în Fa Minor de Chopin. După ce am terminat, m-am uitat spre Karajan. Și-a dus mâna la buze și mi-a transmis o sărutare. Își dăduse jos ochelarii și-și ștergea ochii cu o batistă. A fost unul dintre cele mai emoționante momente pe care le-am trăit vreodată”, a povestit Evgeny Kissin într-un interviu acordat ziarului Adevărul.