Lawrence Foster

Lawrence Foster

Pentru Lawrence Foster, stagiunea 2009/10, marchează începutul mandatului său ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier, dar și cea de a opta stagiune ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona.

Repere ale stagiunii precedente, includ concerte cu Gewandhausorchester (cu Lisa Batiashvili ca solist), Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestra Filarmonicii din Olanda şi o apariţie la Festivalul Grafenegg (iulie 2010). De asemenea, a dirijat ambele concerte de Chopin cu Daniel Barenboim ca solist, alături de Orchestra Gulbenkian şi Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Alte angajamente includ colaborarea cu NDR Sinfonieorchester Hamburg, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orkest Residentie (cu Aldo Ciccolini), Orchestra Simfonică din Tivoli (cu Evgheni Kissin), plus concerte de închidere a sezonului 2010/11 cu MDR Sinfonieorchester Leipzig. După succesul înregistrat cu recentul ciclu de simfonii ale lui Schumann cu Filarmonica din Cehia (înregistrată pentru Pentatone), a revenit la pupitrul orchestrei în primăvara anului 2011.

Lawrence Foster a lucrat cu un număr mare de orchestre de tineret. În vara anului 2004 a adus Orchestra de Tineret Australiană la BBC Proms şi Concertgebouw din Amsterdam, şi a luat orchestra în turneu din nou în iulie 2007. A făcut un turneu de Paşte cu Junge Deutsche Philharmonie în 2009 şi a dirijat Orchestra Academiei, la Schleswig-Holstein Musik Festival în august 2009. Anterior a fost director muzical al Festivalului si Scoala de la Aspen şi a revenit în vara anului 2009, pentru  aniversarea celei de a 60-a ediţii a festivalului.

Ca dirijor de operă, Lawrence Foster a apărut pe scenele celor mai mari teatre din  întreaga lume. Colaborează frecvent cu Hamburgische Staatsoper, dirijând Pélléas et Mélisande în 2008/09 și o producție a operei Freischütz de Weber acest sezon. Planurile de viitor la Hamburg includ o repunere în scenă a operei Carmen în 2010/11 şi în 2011/12 a spectacolului Pique Dame. În primăvara anului 2011 a revenit la Opera din Marsilia pentru o producţie Wozzeck, iar apoi a dirijat, în premieră mondială, o nouă operă de René Koering pentru Opera din Monte Carlo. Va urma debutul la Opera din Frankfurt, cu o producţie a spectacolului Khovanschina în 2012/13. Interpretarea spectacolului Esmeralda de Louise BERTIN din 2008 de la  Festivalul Montpellier a fost lansat pe piaţă ca o înregistrare live.

Cu Orchestra Gulbenkian, Lawrence Foster prezintă la Lisabona cel puţin o operă în concert pe stagiune. Ca director muzical al Orchestrei Operei Nationale Montpellier a dirijat producţiile Die Zauberflöte în toamna anului 2009 şi Otello în primăvara anului 2010.

Născut în 1941 în Los Angeles, cu părinţi români, Lawrence Foster a fost un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului “George Enescu” în ediţia din 1998. Cea mai recentă înregistrare a lui Enescu – orchestraţie proprie a Octetului pentru coarde cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo pentru EMI – a fost lansat în primăvara anului 2009.

Lawrence Foster a deţinut anterior Directorships Music cu Simfònica Orquestra de Barcelona, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestra Simfonica din Ierusalim, Orchestra simfonică din Houston şi Orchestre de Chambre de Lausanne.

În ianuarie 2003 Lawrence Foster a fost decorat de preşedintele român pentru aportul său adus muzicii româneşti.