Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin - Orchesterfoto 2013

Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin

Data de 22 mai a marcat 200 de ani de la naşterea lui Richard Wagner şi momentul în care Orchestra simfonică radio din Berlin a finalizat ciclul Wagner alcătuit din 10 părţi, care a plasat orchestra în centrul atenţiei scenei muzicale din Germania şi a celei internaţionale în ultimii 3 ani.

Aproape fiecare concert susţinut de orchestra simfonică alcătuită din 103 de muzicieni – având media de vârstă de 43 de ani, majoritatea de sex feminin – înregistrează un nivel electrizant de performanţă. Începând cu 2002 orchestra se află în mâinile sigure ale lui Marek Janowski, director muzical şi dirijor principal, care a primit această poziţie pe viaţă, şi care consideră că până şi pentru un sunet orchestral perfect există loc de îmbunătăţire. Programul orchestrei include compozitori precum Schumann, Mozart, Hartmann, Shostakovich, Haydn, Henze, Bartók, Ravel, Bruckner, Strauss, Beethoven and Wagner.

Încă de la începutul erei Janowski , tineri dirijori talentaţi de pe scena muzicală internaţională au venit la Berlin pentru a colabora cu RSB. Printre aceştia se află Andris Nelsons, Kristjan Järvi, Yannick Nézet-Séguin, Juraj Valčuha, Vasily Petrenko, Ludovic Morlot, Jakub Hrůša şi Karel Mark Chichon.

Muzica RSB se concentrează pe creaţiile simfonice din toate epocile, de la pre-clasică până la modernă. Compozitori cheie ai secolului 20 au venit în persoană la pupitrul orchestrei sau au susţinut spectacole solo ale propriilor creaţii: Paul Hindemith, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Sergei Prokofiev, Richard Strauss, Arnold Schönberg, Igor Stravinsky, Vladimir Vogel, Kurt Weill şi Alexander Zemlinsky, Krzysztof Penderecki, Peter Maxwell Davies, Friedrich Goldmann, Berthold Goldschmidt, Siegfried Matthus, Matthias Pintscher, Peter Ruzicka, Heinz Holliger, Daniel Schnyder sau Jörg Widmann. Pe lângă turneele regulate în Coreea şi Japonia, orchestra are spectacole şi in cadrul festivalelor europene şi în alte centre de muzică din Germania. De asemenea, are parteneriate pe termen lung cu festivalul Mecklenburg-Vorpommern şi Chorin Musiksommer.

Orchestra simfonică radio din Berlin datează de la prima transmisiune muzicală de către Deutscher Rundfunk în Octombrie 1923. Până în 1994, dirijorii săi principali, inclusiv Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Hermann Abendroth, Rolf Kleinert, Heinz Rögner şi Rafael Frühbeck de Burgos, au creat o modalitate sonoră de a transmite în mod remarcabil istoria Germaniei din secolul 20. De atunci Rundfunk-Orchester und -Chöre GmbH Berlin (Roc Berlin) a garantat stabilitatea instituţională RSB. Roc Berlin este o uniune de 4 ansambluri muzicale radio din capitală (două coruri, RIAS Kammerchor şi Rundfunkchor Berlin, RSB, şi DSO Berlin), care este deţinută de Deutschlandradio (40%), Republica Federală Germană (35%), Berlin (20%) şi Rundfunk Berlin-Brandenburg (5%).

Datorită legăturilor strânse dintre Deutschlandradio şi Rundfunk Berlin-Brandenburg aproape toate concertele RSB sunt difuzate la radio.Colaborarea cu Deutschlandradio aduce beneficii şi în ceea ce priveşte lansarea CD-urilor. După înregistrări cu opere de Brahms, Dvořák şi Janáček, în ultimii 3 ani s-a pus accentul pe mediatizarea concertelor din ciclul Wagner în colaborare cu casa de discuri olandeză PentaTone. Şase dintre înregistrări au fost deja lansate, bucurându-se de succes internaţional. Vor urma, la sfârşitul lui 2013, patru box set-uri cu “Inelul Nibelungilor”.