For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dana Borşan | George Enescu Festival
dana borsan

Dana Borşan

„… o mare artistă, una din cele mai strălucite pianiste…”

„… interpretare emoţionantă, naturaleţea, culoarea, căldura expresiei, frumuseţea tonului…” sunt doar câteva dintre comentariile criticii de specialitate, ce definesc portretul pianistei Danei Borşan.

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârşită muzicalitate Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti.

Licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti  la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a specializat ulterior la Academia de muzică din Berlin la clasa prof. Georg Sava. Preocupată în permanenţă de perfecţionarea artei interpretative Dana Borşan a participat  la cursurile de măiestrie susţinute de profesorii Hans Leygraf la Salzburg (  Mozarteum) şi Helene Boschi(Weimar)

Laureată a numeroase premii la concursuri naţionale (1972,1973,1976,1986)  şi internaţionale – concursurile Robert Schumann-Zwickau 1977, Beethoven- Viena 1985 ,Chopin-Varşovia 1975. Numele Danei Borşan a figurat pe afişele   festivalurilor de la Aberdeen (1973), Potsdam (1989), Florenţa (1991), Bucureşti-Festivalul “George Enescu” (1988, 1991), Festivalul “Dinu Lipatti” (1995, 1997)etc.

Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor muzicali(1991, 2006) şi al revistei Actualitatea muzicală(1998).

A apărut în peste 870 de concerte şi recitaluri propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist.

A susţinut concerte cu orchestre din Cehia, Germania, Moldova,  Slovacia, Spania, Ungaria, Italia şi este prezentă în fiecare an pe scenele filarmonicilor din ţară, recitaluri pe scene din Rusia, Bulgaria, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia.

A înregistrat o serie de CD-uri la o casă de discuri din Germania  cu lucrări cunoscute de Schumann, Liszt, Chopin dar şi unele mai puţin cunoscute precum Concertele pentru pian şi orchestră de Hans Wolf şi Maurice Moszkowski.

In prezent deţine un număr de 12 CD-uri, 2 LP-uri, peste 1200 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio şi TV în ţara noastră dar şi în Moldova, Germania, Ungaria.

În paralel cu activitatea artistică, din 1990 Dana Borşan este profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti, studenţii săi obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Din anul  2000 a deţinut funcţia de şef al catedrei de pian de la Universitatea de Muzică bucureşteană, iar din aprilie 2008 este prorector al acestei prestigioase institutii.

Solistă concertistă a formaţiilor muzicale Radio, Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit – Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de CD-uri editate de „Casa Radio”.

Un alt proiect încheiat de curând este Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian  de W.A.Mozart, recitalurile cu violonistul Alexandru Tomescu bucurându-se de aprecierea unanimă a publicului şi presei .

In ultimii doi ani Dana Borsan a concertat intens  cu orchestre din Germania, Chisinau şi a susţinut recitaluri de pian in Germania, Franta, Irlanda si Norvegia.