peter ruzicka

Peter Ruzicka

Peter Ruzicka s-a născut în Düsseldorf pe 3 Iulie 1948. Între anii 1963 şi 1968 a început studiile muzicale (pian, oboi şi compoziţie) la Conservatorul din Hamburg. După ce a trecut de examenele Abitur, a studiat drept şi muzicologie în Munchen, Hamburg şi Berlin până în 1976, obţinând titlul de doctor la Berlin în 1977.

Compoziţiile sale au obţinut numeroase premii. În 1969 a primit premiul Oraşului Stuttgart pentru cantata Esta Noche iar în 1970 a primit un premiu la Concursul Bartok din Budapesta pentru cvartetul de coarde (fragment) În 1971 lucrarea pentru orchestră „Metastrofe” a fost premiată în cadrul Concursului Internaţional Ros-trum of Composers din Paris, iar în 1972 lucrarea In processo di tempo a fost premiată la concursul internaţional Gaudeamus. Tot în 1972 i-a fost acordat premiul Bach scholarship al Oraşului liber şi Hanseatic Hamburg.

Peter Ruzicka a fost intendent la Orchestra Simfonică Radio din Berlin între anii 1979 şi 1987 şi a ocupat postul de director al Operei de Stat din Hamburg şi a Filarmonicii de Stat din 1988 până în 1997. În plus, a devenit Consilier Artistic al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam în 1997. În 1999 a fost numit Preşedinte al Academiei Bavareze de Teatru iar întrre anii 2001 şi 2006 a deţinut funcţia de Director Artistic al Festivalului de la Salzburg. În prezent este Director Artistic al Munich Biennale, urmându-i în funcţie lui Hans Werner Henze.

Ca dirijor, inclusiv al lucrărilor proprii, Peter Ruzicka a dirijat Orchestra Simfonică Germană din Berlin (înregistrând CD-uri cu lucrări de Mahler, Pettersson şi Schreker), Orchestra Regală Concertgebouw, Sächsische Staatskapelle din Dresda, Orchestra Simfonică Radio Bavareză, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg (înregistrând un ciclu de 12 lucrări orchestrale de Hans Werner Henze), Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestrele Simfonice SWR Baden-Baden şi Freiburg, Orchestra Simfonică WDR Koln, Orchestra Simfonică Radio Frankfurt, Orchestra Simfonică MDR Leipzig, Filarmonica din Munchen, Orchestra Operei Germane din Berlin, Orchestra Naţională Daneză, Orchestra Filarmonică Cehă, Orchestra Simfonică Yomiuri Nippon Tokyo şi Orchestra Radio din Viena, printre altele.