For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Daniel del Pino | George Enescu Festival

Daniel del Pino

Daniel del Pino este unul dintre principalii pianiști concertiști spanioli din peisajul muzical internațional. Interpretările sale au fost auzite în cele mai prestigioase săli de concerte din întreaga Europă, din Maroc, Tunisia, în tot Orientul Mijlociu, Gabon, India, Kazahstan, Japonia, Taiwan, Brazilia, Mexic, Guatemala, Columbia, Australia, SUA. A interpretat, din postura de solist, cu următoarele orchestre: din Madrid, Sevilla, Cordoba, Valencia, Galicia, Malaga, Castilla-Leon, Murcia, Orchestra de Cameră Regina Sofia și Meadows, Winchester, Kenosha, Federal Way, Garland, Las Colinas, New Arlington, Monterey, Santa Cruz, Medellín, Virtuosi di Praga, Orchestra de Cameră a Indiei, Filarmonica „George Enescu” (România), alături de dirijori precum Max Bragado, José Miguel Rodilla, Gloria Isabel Ramos, Enrique Garcia-Asensio, Alejandro Posada, Rubén Gimeno, Carlo Rizzi, Marco Gatti, Alfonso Saura, Carlos Riazuelo, Robert Carter Austin.

Este invitat frecvent la numeroase festivaluri din întreaga lume, Segovia, León, Zaragoza, Coruña, Valencia, Vigo, Gijón, Cadaqués, Ubeda, Ayamonte, Pau Casals (Vendrell), Itu (Mexic), Bravissimo Festival (Guatemala), Verbier (Elveția) etc. A interpretat în primă audiție lucrări de José Zárate, Elena Kats-Chernin, Nikolai Kapustin, Jorge Grundman, Francisco Lara și Antón García-Abril, printre alții.

Daniel del Pino s-a născut în Liban, în 1972, din părinți spanioli. A început studiile de pian în Rabat (Maroc), apoi a continuat la Conservatorul Superior de Muzică din Madrid (Spania), la Universitatea Yale și la Universitatea Southern Methodist din Dallas (SUA). Profesorii săi au fost Marisa Villalba, Julián López-Gimeno, Peter Frankl și Joaquín Achúcarro. A fost profesor de pian la Conservatorul din Toledo din Spania și lucrează, în prezent, la facultatea Musikene (Conservatorul Superior al Țării Bascilor).

A fost membru al juriului la numeroase concursuri de pian la nivel național și internațional și a oferit cursuri de măiestrie la Klagenfurt (Austria), la Festivalul EuroArts și la Academia din Leipzig (Germania), Universitățile din Boston și Houston etc.

Spectacolele sale au fost difuzate de RNE (Radioul Public Spaniol), RTVE (Televiziunea Publică Spaniolă), SWR 2 (Sttutgart, Germania), Morelia (Mexic), Televiziunile din Brașov, București și Cluj, Televiziunea Națională din Taiwan și radiourile ABC din Sydney. A înregistrat integrala Studiilor de Chopin la casa de discuri Verso, discurile „Live in Villa San Lorenzo”, alături de basistul Alberto Bocini (NBB Records) și „No Seasons” (vioară, voce, pian și orchestră) cu violonistul Ara Malikian și Orchestra de Cameră Non-Profit. Cel mai recent a fost lansat CD-ul „2 + 2 4 Kapustin”,, cu muzica lui Kapustin, cu înregistrarea premierei concertului său pentru două piane și percuție, alături de Ludmil Angelov și Neopercusion. În februarie 2012, albumul său „Looking back over Chopin” (alături de saxofonistul, flautistul și clarinetistul Andreas Prittwitz) a fost lansat, cu o nouă perspectivă asupra muzicii lui Chopin, dintr-un punct de vedere improvizatoric. Acest disc a fost înregistrat și prezentat la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid. Recent, a înregistrat „Gyspy Inspiration”, cu flautistul Vicent Morelló, pentru Eudora Records.