For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Hubert Stuppner | George Enescu Festival

Hubert Stuppner este un compozitor, dirijor și aranjor italian de renume internațional. Lucrările sale sunt publicate de RICORDI-UNIVERSAL. A obținut diplomă de pianist concertist la Conservatorul din Bozen, în 1964 și un an mai târziu, doctoratul în muzicologie la Universitatea din Padua, având ca subiect liedurile de Johannes Brahms. În 1970 a câștigat premiul internațional al compozitorilor în concursul „Gaudeamus”, în Bilthoven. Între 1970 și 1974 a urmat cursurile de vară ale Universităţii din Darmstadt, lucrând cu Karlheinz Stockhausen, Mauricio Kagel, György Ligeti, lannis Xenakis, iar între 1970 și 1981 a fost profesor de teoria muzicii şi armonie la Conservatorul din Bozen. În anul 1972 a avut o bursă DAAD la Berlin, iar între 1974 și 1976 a lucrat pentru Institutul Muzical „Canneti” din Vicenza, ocupându-se cu analiza lucrărilor de secol 20.

Printre premiile câștigate se numără: Premiul I la Concursul Internaţional al Compozitorilor pentru orga Schnitger în Zwolle (Olanda), în 1974; Premiul I pentru operă de cameră la Filarmonica Umbra Competition în Terni, în 1979; Premiul cultural al oraşului Innsbruck, pentru filmul de televiziune „Die Stimmen der Sylphiden” (ZDF), în 1980; Premiul la Concursul „Ernest Ansermet”, în Geneva, pentru baletul „Pierrot und Pierrette”, în 1984; Premiul „Le Muse”, Florența, 1992. În 1994 a fost distins cu Premiul pentru Muzică de către Ministerul Culturii din Austria.

De-a lungul timpului, a susținut numeroase seminare şi lecturi la academiile de muzică (Osaka, Oslo, New York), la congrese (Bozen, Graz, Milano, Roma, Florenţa), a participat în jurii la secţiunile de compoziţie şi pian ale concursurilor (Viena, Moscova, Budapesta, Pretoria, Paris, Seul, Kiev).

În 1975, a devenit fondator şi director al Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană din Bozen, iar între 1981 și 1997 a fost director al Conservatorului de Stat italian „Claudio Monteverdi” din Bolzano, unde Arturo Benedetti-Michelangeli a fost profesor timp de șapte ani. Între 1982-1997, a fost director artistic şi preşedinte al juriului Concursului Internațional „Ferruccio Busoni”.

Printre alte poziții ocupate, amintim vicepreședinte al Federației Mondiale de Competiții Internaționale (Geneva), în perioada 1986-1989; director artistic al Festivalului „Gustav Mahler”, de la Toblac, în perioada 1983-1985; director artistic şi manager al Orchestrei Simfonice „Haydn” din Bolzano și Trento, în perioada 1991-2002.

Din 1998, a fost tot mai preocupat de realizarea de aranjamente pentru orchestre: muzică veche, clasică, modernă, de film etc. Cel mai recent disc, „La Chanson Française”, este un mare succes în Europa.

TagsItalia