For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Tim Benjamin | George Enescu Festival
Tim-Benjamin-0516-credit-Drew-Forsyth

Tim Benjamin este un compozitor de succes, cunoscut în special pentru genul operei, inclusiv producțiile apreciate de critici RIP și Silent Jack (2015), Madame X (2014) și Emily (2013), precum și pentru muzică de film și TV. Este cunoscut și ca regizor de operă, scriitor și public speaker.

Proiectele recente ale lui Tim Benjamin includ LIFE STORIES, un spectacol dublu cu opere într-un singur act, cu care a fost în turneu în iulie 2015 și cu care s-a prezentat la Festivalul Tête-à-Tête din Londra, în 2015 (produs de Radius).

„Tim Benjamin susține un curs de măiestrie despre cum să creezi o operă fără niciun ajutor, de două ori în Life Stories… Dacă Harold Pinter ar fi compus vreodată o operă, ar fi cu siguranță aceasta.” – Bachtrack despre Life Stories la Tête-à-Tête, iulie 2015

Operă și teatru. Împreună cu trupa sa Radius, a creat opere dintre care amintim The Corley Conspiracy (comandată de și interpretată prima oară la London Design Festival, ediția 2007), Le Gâteau d’Anniversaire (comandată de CNIPAL și care a avut premiera la Opéra din Marsilia), Mrs Lazarus (interpretată în premieră la Southbank Centre, Londra), A Dream of England (care a avut premiera la Wigmore Hall, Londra) și The Rosenhan Experiment, interpretată în primă audiție la Londra, în 2008 și în turneu, reînnoită în 2013 cu o nouă orchestrație. Are turnee naționale în ultimii ani, cu Madame X (2014) și LIFE STORIES (2015).

Electronica. Tim Benjamin este și artist solo în domeniul muzicii electronice, oferind un stil unic de muzică electronică organică, cu textură bogată și infuzii de jazz. Muzica provine din surse cum ar fi sunetele naturale și mecanice, colaborări cu artiști acustici și sintetizatorul modular al lui Tim (fabricat manual în mare parte). Albumul său de debut de muzică electronică, Fractures, a fost lansat în septembrie 2015.

Muzicianul scrie și ține discursuri regulat despre muzică și subiecte conexe, participând la conferințele TEDx în anul 2015. De asemenea, predă teoria muzicii și este examinator de teoria muzicii la ABRSM. Este directorul artistic al trupei de operă Radius. În timpul liber urcă pe munte, creează muzică electronică și cântă la trombon, pian, orgă și violă.

Premii. A câștigat premiul BBC Young Musician of the Year Composer’s Award în anul 1993, la vârsta de 17 ani, pentru lucrarea sa Antagony, compusă pentru două ansambluri mari de instrumente de suflat, coarde amplificate și șase percuționiști și care a fost interpretată strălucit de London Sinfonietta sub bagheta lui Martyn Brabbins și transmisă la postul național de radio și TV. De asemenea, a mai câștigat Stephen Oliver Trust’s Prize pentru Operă contemporană, pentru prima sa operă, The Bridge, care a fost montată de două ori, în Manchester, la ISCM World Music Days și în Londra, la Festivalul de la Covent Garden.

Studii. Tim Benjamin a studiat compoziția cu Anthony Gilbert la Royal Northern College of Music (BMus Hons 1st class), în particular cu regretatul Steve Martland (în memoria căruia a creat și finanțează Bursa Steve Martland) și cu Robert Saxton la Universitatea din Oxford, unde a obținut un doctorat (lucrarea sa a fost Economia muzicii noi). Anterior a studiat la Christ’s Hospital în West Sussex.