stuppner

Hubert Stuppner este un compozitor, dirijor și aranjor italian de renume internațional. Lucrările sale sunt publicate de RICORDI-UNIVERSAL. A obținut diplomă de concert în pian la Conservatorul din Bozen în 1964 și un an mai târziu doctorat în muzicologie la Universitatea din Padua în lucrările lui Johannes Brahms. În 1970 a câștigat premiul internațional al compozitorilor în concursul “Gaudeamus”, în Bilthoven. Între 1970 și 1974 a urmat cursurile de vară ale Universităţii din Darmstädter, lucrând cu Karlheinz Stockhausen, Mauricio Kagel, György Ligeti, lannis Xenakis iar între 1970 și 1981 a fost profesor pentru teoria muzicii şi teoria armoniei la Conservatorul din Bozen. În anul 1972 a avut o bursă la DAAD în Berlin, iar între 1974 și 1976 a lucrat pentru “lstituto Musicale Canneti” în Vicenza, ocupându-se cu analiza lucrărilor din secolul 20.

Printre premiile câștigate se numără: Premiul I la Concursul Internaţional al Compozitorilor pentru orga Schnitger în Zwolle (Olanda), în 1974, Premiul I pentru operă de cameră la Filarmonica Umbra Competition în Terni, în 1979 , Premiul cultural al oraşului Innsbruck pentru filmul de televiziune ‘Die Stimmen der Sylphiden” (ZDF), în 1980, Premiul la ‘Concours Ernest Ansermet” în Geneva pentru baletul Pierrot und Pierrette, în 1984, International Artprize “Le Muse”, Florence, în 1992. În 1994 a fost premiat cu Würdigungspreis für Musik de către Ministerul de Cultură din Austria.

De-a lungul timpului a adunat numeroase seminarii şi lecturi susţinute la academiile de muzică (Osaka, Oslo, New York), la congrese (Bozen, Graz, Milano, Roma, Florenţa), participări în jurii pentru la secţiunile de compoziţie şi pian (Viena, Moscova, Budapesta, Pretoria, Paris, Seoul, Kiev).

Lucrările sale au fost solicitate de către Donaueschinger Musiktage, Austrian broadcasting, Salzburger Festspiele, Biennale of Venice, Staatstheater Stuttgart, Südwestfunk Baden Baden.

În 1975 a fost fondator şi director al Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană din Bozen, iar între 1981 și 1997 a fost director al Conservatorului de Stat italian “Claudio Monteverdi” din Bolzano, unde Arturo Benedetti-Michelangeli a fost profesor pentru şapte ani. Între 1982-1997 director artistic şi preşedinte al juriului concursului “International Ferruccio Busoni- Piano competition”.
Printre alte poziții ocupate amintim Vice-preşedinte “World Federation of International Competitions” (Geneva), în perioada 1986-1989; Director Artistic “Gustav Mahler- Festival”, Toblac, în perioada 1983-1985; Director Artistic General “Gustav Mahler-Festival”, Toblach: preşedinte “G.Mahler – Round-tables”, alături de experţi recunoscuţi în lucrările lui Mahler, în perioada 1986-1988; Director Artistic şi Manager “Haydn”- Symphony-Orchestra of Bolzano and Trento, în perioada 1991-2002.
Din 1998 a fost tot mai implicat în aranjamente pentru orchestre: muzică antică, clasică, modernă, de film etc. Cel mai recent CD, La Chanson Francaise, este un mare succes în Europa, aducându-l în turneu cu faimoasa Milva, de la Opera din Stat din Roma la Golden Hall of the “Musikverein”, în Viena.

TagsItalia