peter ruzicka

Peter Ruzicka

Peter Ruzicka s-a născut în Düsseldorf pe 3 iulie 1948. Între anii 1963 şi 1968, și-a făcut studiile muzicale (pian, oboi şi compoziţie) la Conservatorul din Hamburg. După ce a trecut de examenele Abitur, a studiat drept şi muzicologie în Munchen, Hamburg şi Berlin, până în 1976, obţinând titlul de doctor la Berlin în 1977.

Compoziţiile sale au fost recompensate cu numeroase premii. În 1969, a primit premiul Oraşului Stuttgart pentru cantata ”Esta Noche”, iar în 1970, a primit un premiu la Concursul Bartok din Budapesta, pentru cvartetul de coarde (fragment). În 1971, lucrarea pentru orchestră “Metastrofe” a fost premiată în cadrul Concursului Internaţional Rostrum of Composers din Paris, iar în 1972, lucrarea ”In processo di tempo a fost premiată la concursul internaţional Gaudeamus. Tot în 1972, i-a fost acordat premiul Bach scholarship al Oraşului liber şi Hanseatic Hamburg.

Peter Ruzicka a fost intendent la Orchestra Simfonică Radio din Berlin, între anii 1979 şi 1987, şi a ocupat postul de director al Operei de Stat din Hamburg şi al Filarmonicii de Stat, din 1988 până în 1997. În plus, a devenit Consilier Artistic al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, în 1997. În 1999, a fost numit Preşedinte al Academiei Bavareze de Teatru, iar întrre anii 2001 şi 2006, a deţinut funcţia de Director Artistic al Festivalului de la Salzburg. În prezent, este Director Artistic al Munich Biennale, urmându-i în funcţie lui Hans Werner Henze.

Ca dirijor, inclusiv al lucrărilor proprii, Peter Ruzicka a stat la pupitrul Orchestrei Simfonice Germane din Berlin (înregistrând CD-uri cu lucrări de Mahler, Pettersson şi Schreker), al Orchestrei Regale Concertgebouw, Sächsische Staatskapelle din Dresda, al Orchestrei Simfonice Radio Bavareză, al Orchestrei Simfonice NDR din Hamburg (înregistrând un ciclu de 12 lucrări orchestrale de Hans Werner Henze), al Orchestrei Simfonice din Bamberg, al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, al Orchestrelor Simfonice SWR Baden-Baden şi Freiburg, al Orchestrei Simfonice WDR Koln, al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, al Orchestrei Simfonice MDR din Leipzig, al Filarmonicii din Munchen, al Orchestrei Operei Germane din Berlin, al Orchestrei Naţionale Daneze, al Orchestrei Filarmonice Cehe, al Orchestrei Simfonice Yomiuri Nippon din Tokyo şi al Orchestrei Radio din Viena.