Tim-Benjamin-0516-credit-Drew-Forsyth

Tim Benjamin este un compozitor prodigios, cunoscut cel mai bine pentru lucrările sale în genul operei, dintre care se pot aminti ”RIP and Silent Jack” (2015), ”Madame X” (2014) și ”Emily” (2013), alături de muzică de film și TV și pentru sală de concert. Este de asemenea bine cotat ca director de operă, scriitor și vorbitor în public.

Printre proiectele sale recente se numără LIFE STORIES, o serie de două opere într-un singur act, lucrări care au atras admirația criticilor în turneul din iulie 2015, fiind prezentate în cadrul Festivalului Tête-à-Tête din Londra (organizat de Radius).

„Tim Benjamin oferă lecții de măiestrie în a scrie o operă cu o singură mână de două ori, în lucrarea Life Stories…Dacă Harold Pinter ar fi scris vreodată o operă, atunci cu siguranță că aceasta ar fi fost.” – Bachtrack în Life Stories la Tête-à-Tête, iulie 2015.

Operă și teatru. Cu compania sa, Radius, el a creat mai multe opere, printre care: ”The Corley Conspiracy” (comandată și interpretată în premieră la Festivalul London Design în 2007), ”Le Gâteau d’Anniversaire” (comandată de CNIPAL și interpretată în premieră la Opéra de Marseille),” Mrs. Lazarus” (interpretată în premieră la Southbank Centre, Londra), și ”A Dream of England” (interpretată în premieră la Wigmore Hall, Londra) și ”The Rosenhan Experiment” (interpretată în premieră la Southbank, în Londra, în 2008, într-un turneu, reluată în 2013 într-o nouă orchestrație) și un turneu național recent realizat cu operele ”Madame X” (2014)și ”Life Stories” (2015).

Electronică. Tim interpretează ca artist solist de muzică electronică (sub titulatură proprie) oferind un stil particular de muzică electronică în care se regăsește o infuzie consistentă de jazz, o textură bogată și o sonoritate distinctă. Muzica sa ia naștere din combinarea de sunete din natură și mecanice cu sunete acustice și folosirea sintetizatorului său propriu (construit în mare parte chiar de compozitor). Primul său album de muzică electronică a fost pus în vânzare în septembrie 2015.

Tim Benjamin abordează în publicații și conferințe subiecte din domeniul muzicii și domenii conexe, apărând la TEDx în 2015. În plus, el predă teorie muzicală și este examinator pentru ABRSM. Lucrează în calitate de director artistic al companiei de operă Radius. În timpul său liber, face trasee montane, compune muzică electronică, cântă la trombon, pian, orgă și violă.

Premii. Tim Benjamin a câștigat ”Young Musician of the Year Composer’s Award” în 1993, la vârsta de 17 ani, cu lucrarea sa ”Antagony” – deși orchestrată pentru două compartimente de suflători din lemn, formulă extinsă de coarde, și șase percuționiști – interpretată  strălucitor de London Sinfonietta, sub bagheta lui Martyn Brabbins, transmisă pe canalele naționale radio și TV. El a câștigat de asemenea premiul Stephen Oliver pentru operă contemporană, cu prima sa operă –” The Bridge”, interpretată de două ori: la Manchester în cadrul ISCM World Music Days și la Londra în cadrul Festivalului Covent Garden.

Studii. Tim Benjamin a studiat compoziția cu Antony Gilbert la Royal Northern College of Music (Licență în muzică cu distincție), a luat lecții private de la regretatul Steve Martland (în a cărui memorie a creat și finanțat Bursa Steve Martland), și cu Robert Saxton la Universitatea  Oxford, unde a urmat un doctorat (DPhil Oxon; subiectul tezei sale a fost ”Economia muzicii noi”). Înainte el urmase cursurile la Christ’s Hospital în West Sussex.