zygmunt krauze

Zygmunt Krauze – Președintele Juriului

Zygmunt Krauze este un artist important al generaţiei sale. Realizările sale artistice şi eforturile sale în promovarea muzicii au fost recunoscute prin multe premii şi distincţii, incluzând French National Order of the Legion of Honour (2007) şi Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres (1984). În 1987, a fost ales preşedinte al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi a fost membru de onoare al organizaţiei din 1999.

Studiile de compoziţie ale lui Krauze au fost completate sub coordonarea lui Kazimierz Sikorski, iar studiile de pian au fost coordonate de Maria Wiłkomirska. Apoi, în Paris, a lucrat sub supravegherea Nadiei Boulanger. La puţin timp după aceea, a început să predea compoziţie. În 2002, a fost numit profesor de compoziţie la Academia de Muzică din Łódź şi din 2006 susţine prelegeri la Universitatea de Muzică Fryderyk Chopin din Varşovia.

Compoziţiile lui Krauze includ cinci opere, forme instrumentale, de la miniaturi, la lucrări simfonice pentru sute de muzicieni, muzică de teatru, piese corale şi cântece. Multe dintre compoziţiile sale au fost înregistrate şi lansate la Polskie Nagrania, DUX, ORF, Nonesuch, Thesis, Musical Observations (CP2), Collins Classics, Warner Classics, Recommended Records şi EMI.

Extrem de importantă în lucrările lui Krauze este muzica unitară, a cărei bază teoretică vine de la picturile lui Władysław Strzemiński. În compoziţiile sale, pianul este instrumentul prioritar. Nu numai că Krauze compune pentru pian, dar şi interpretează propriile sale compoziţii. În 1966, Zygmunt Krauze a primit premiul întâi la Gaudeamus International Interpreters Competititon (Olanda) pentru interpretare de muzică contemporană. În 1967, a fondat ansamblul Warsztat Muzyczny (Music Workshop), pe care l-a condus timp de 25 de ani. Ansamblul a fost acreditat pentru peste 100 de compoziţii, create de compozitori recunoscuţi din toată lumea.

Activitatea lui Krauze ca organizator de evenimente muzicale a început în 1970, când a devenit membru în Repertoire Committee of the Warsaw Autumn Festival. La invitaţia lui Pierre Boulez, în 1982, a devenit consultant artistic la Institut de Recherche de Coordination Acoustique/Musique (IRCAM). A fost unul dintre membrii fondatori la Witold Lutosławski Society, ocupând poziţia de preşedinte pentru un mandat. Este invitat ca membru al juriului în numeroase concursuri internaţionale de compoziţie din întreaga lume.