For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dana Borşan | George Enescu Festival

Dana Borşan

„… a cucerit inimile publicului prin interpretarea ei foarte expresivă şi temperamentală. Nu numai tehnica virtuoză, dar în special dăruirea şi căldura i-au permis să se integreze în spaţiul unui fond orchestral bine pregătit”- Münchener Merkur

Solistă-concertistă a Societăţii Române de Radiodifuziune, Dana Borşan are o îndelungă şi fructuoasă colaboare cu Orchestra de Cameră Radio: în anul 2006, împreună, au realizat un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti, Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 discuri editate de „Casa Radio”. În acelaşi areal al aprofundării universului mozartian s-a înscris şi Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W.A.Mozart, concertizată într-o serie de recitaluri alături de  violonistul Alexandru Tomescu.

Născută la Cluj, artista a început studiul pianului cu profesorul Petru Florian la liceul de muzică din oraşul natal şi apoi a continuat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu profesorul Gabriel Amiraş. În 1992, a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, la clasa profesorului Georg Sava. Pentru perfecţionarea artei sale interpretative, Dana Borşan a participat la cursurile de măiestrie susţinute de pianiştii Hans Leygraf, la Academia de vară Mozarteum Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar.

Pentru pianista Dana Borşan, deţinătoare a numeroase premii la concursuri naţionale (1973, 1976, 1983, 1990) şi internaţionale – Varşovia 1975, Viena 1985, un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului al II-lea și a medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale – Concursul „Robert Schumann” de la Zwickau, în 1977. Interpretarea aleasă, controlul emoţional perfect, construcţia arhitecturală au fost câteva dintre calităţile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viaţa de concert internaţională. A participat la numeroase festivaluri, între care Aberdeen, Potsdam, Faenza, Bucureşti – Festivalul Internaţional „George Enescu” şi Festivalul „Dinu Lipatti”, Cluj – Festivalul „Mozart” etc.

În anul 2011, pianista a fost invitată din nou să concerteze în cadrul Festivalului International „Robert Schumann” de la Zwickau, unde a interpretat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului „George Enescu”, cu Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.
Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. In ultimii doi ani, a concertat deseori cu orchestre din Germania, Chișinău şi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Franţa, Irlanda şi Norvegia.

Dana Borşan relevă sensurile profunde ale muzicii, găsind cele mai subtile nuanţe sonore pentru a da viaţă fiecărui opus. Până în prezent a apărut în peste 900 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru orice pianist. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte, precum şi programe consistente, atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.

Până în prezent, pianista Dana Borşan a realizat 16 producții discografice la casele de discuri: Eterna, KU Classics, Electrecord, Casa Radio. De asememea are peste 1600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio şi TV în România, Moldova, Germania, Ungaria. Cronici elogioase consemnează multe dintre realizările acestei pianiste. Criticii de specialitate au scris: „tehnica de mare clasă, adânca participare sufletească, intuirea stilurilor, ştiinţa etajării sonorităţilor relevă uriaşul talent al artistei” – Adevărul literar si artistic sau „Dana Borşan scoate muzica, emoţia, substanţa sufletească din pian … are un ton substanţial şi abundent, cultivă poezia sonoră…” – România liberă. Pentru activitatea sa a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991, 2006) şi cel al revistei Actualitatea muzicală (1998).

Prof. univ. dr. Dana Borşan conduce din 1990 o clasă de pian la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Studenţii săi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, mulţi fiind admişi la studii de perfecţionare în instituţii muzicale renumite din întreaga lume şi afirmându-se în viaţa de concert – Toma Popovici, Alexandra Costin, Amalia Bonciocat, Rebeca Omordia, Andrei Licareţ, Alexandru Petrovici, Raluca Ouatu, Cătălin Dima. Din februarie 2012, Dana Borşan este Preşedintele Senatului acestei prestigioase instituţii.
Până în prezent a fost invitată să susţină cursuri de măiestrie în instituţii similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork şi Oslo şi să facă parte din juriile concursurilor internaţionale din Hong Kong, Oslo, Guérande (Franţa) şi România.