For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dana Borşan | George Enescu Festival

Dana Borşan

„Această muziciană pur-sânge” (Die Rheinpfalz) a cărei „virtuozitate fără limite și forță a cântului se combină cu o delicată sensibilitate și spiritualitate” (Münchner Merkur), solistă concertistă a a Orchestrelor și Corurilor Radio România (2000-2018), a Filarmonicii Oradea (1981-1990), a încheiat în anul 2006 un proiect unic în România – Integrala concertelor pentru pian și orchestră de W.A.Mozart, prezentate în concert, alături de Orchestra de cameră Radio și pe un album ce conține 8 C.D.-uri.

Născută la Cluj, absolventă a Conservatorului bucureștean (azi Universitatea Națională de Muzică din București), bursieră la Universität der Künste Berlin, a studiat cu maeștrii Gabriel Amiraș (discipol al marelui Heinrich Neuhaus), Georg Sava, Peter Florian și a beneficiat de îndrumarea lui Hans Leygraf, Hélène Boschi și Dmitri Bashkirov.

Premiul II la prestigiosul Concurs Internațional Robert Schumann (Zwickau), obținut la 19 ani, a propulsat-o rapid pe scenele de concert.

Numele artistei apare constant, de peste 45 de ani, pe afișele de concert  din 17 țări,    în programele unor festivaluri cunoscute (Enescu – București, Schumann – Zwickau, Potsdam, Faenza, Aberdeen, Lipatti – București, Mozart – Cluj …)

Peste 900 de concerte și recitaluri, 14 C.D.-uri și 2 L.P.-uri realizate la Casa Radio, K.U.Classics, Eterna, Electrecord, cu lucrări de Schumann și concerte de Chopin, Liszt, Mozart, Hanns Wolf, Moszkowski, Chausson, colaborări cu dirijori renumiți (Cristian Măcelaru, Vladimir Uryupin, Julien Salemkour, Sascha Goetzel, Sébastien Rouland, Jochen Wehner, David Crescenzi, Emil Tabakov, Horia Andreescu, Manfred Ramin, Christoph Adt, Dejan Savić, Alexis Hauser, Cristian Mandeal, Daisuke Soga, Jin Wang, Ludovic Bacs etc.) definesc cariera pianistică a Danei Borșan.

Repertoriul, alcătuit din 50 de concerte și atractive programe de recital, oglindește afinitatea artistei pentru creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici, dar și interesul pentru lucrări inedite, re-descoperiri, chiar prime audiții.

Distinsă cu premii ale criticii muzicale din România (1991, 1998, 2006), ale Uniunii Interpreților (UNIMIR, 2019) și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler (2011), acordat de Președintele României, Dana Borșan are și o intensă activitate didactică, ca profesor universitar doctor, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București (din anul 1990).

Numeroși discipoli au câștigat premii în competiții internaționale, s-au afirmat în viața de concert, s-au împlinit în mediul academic.

Dana Borșan a predat în universitățile (conservatoarele) din Viena, Paris, Stuttgart, Weimar, Oslo, Cork, Nürnberg, (ca profesor invitat ERASMUS), a ținut cursuri de măiestrie la Essen, Wuppertal, Stuttgart, Catania și a participat în juriile concursurilor internaționale din Oslo (Grieg), Hong-Kong, Guérande (muzică franceză), București (Enescu, Lipatti), Cluj (Mozart).