For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Peter Jablonski | George Enescu Festival
capture-20180327-125307

Peter Jablonski

Premiatul pianist suedezo-polonez Peter Jablonski este apreciat pe plan internațional pentru naturalețea și fluența interpretărilor sale, la care se adaugă o cunoaștere extraordinar de profundă a repertoriului dedicat pianului, rezultând astfel versiuni interpretative captivante. A cântat și a înregistrat toate concertele pentru pian de Beethoven, Ceaikovski, Rahmaninov și Bartók și toate sonatele pentru pian de Prokofiev. De asemenea, apreciază colțurile mai puțin explorate ale repertoriului pianistic, cum ar fi lucrările de Barber, Gershwin, Szymanowski, Lutosławski sau Copland.

Este, de asemenea, percuționist clasic și de jazz și dirijor și este în poziția privilegiată de a se fi bucurat de recunoaștere din partea unor legende ale jazzului, precum Miles Davis și de a fi interpretat alături de nume precum legendarul Buddy Rich și Thad Jones în renumitul club de jazz Village Vanguard din New York. Aceste lucruri fac ca Jablonski să fie un artist versatil și unic, cu o vastă înțelegere a capodoperelor din repertoriul pentru  pian, pe care le interpretează pe marile scene ale lumii, de mai bine de douăzeci și cinci de ani.

Claudio Abbado l-a lăudat pentru interpretările sale extraordinare, iar Ashkenazy, care i-a recunoscut talentul de timpuriu, i-a devenit mentor și un mare susținător, pe tot parcursul carierei sale. Calea lui Jablonski către cariera de muzician profesionist a inclus studiul tobelor și al percuției la Academia de Muzică din Malmö și compoziție și dirijat la Colegiul Regal de Muzică din Londra. A moștenit o tradiție bogată și respectabilă a manierei interpretative pianistice, care pornește de la Ravel, Gilels și Neuhaus, grație profesorilor săi: Michał Wesołowski de la Malmö (care a studiat cu studentul lui Ravel Vlado Perlemuter), Irina Zaritskaya la Colegiul Regal de Muzică (studenta lui Jakov Flier) și Emil Gilels (studentul lui Heinrich Neuhaus).

Recunoscut în întreaga lume ca unul dintre interpreții importanți ai unei liste eclectice de lucrări, Jablonski a cântat cu orchestre de renume, printre care Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Filarmonică Regală, Gewandhaus din Leipzig, Kirov, Orchestra Teatrului Scala din Milano, Tonhalle din Zürich, Orchestra Naţională a Franţei, NHK Tokyo, Orchestra Simfonică Germană din Berlin (DSO Berlin), Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Philadelphia, Orchestra Filarmonicii din Los Angeles și Orchestra Simfonică din Cleveland.

A lucrat cu compozitori de seamă, ca Witold Lutosławski și Arvo Pärt și a colaborat intens cu dirijori precum Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti și Myung-Whun Chung.

Lui Jablonski i-au fost dedicate mai multe lucrări, inclusiv Concertul pentru pian de Wojciech Kilar, care i-a adus premiul Orpheus pentru premiera mondială, la Festivalul „Toamna Varşoviană”.

Discografia extinsă a lui Jablonski include înregistrări pe care le-a realizat pentru Decca, Deutsche Grammophon, Philips și Altara, în cursul a mai bine de douăzeci de ani. A primit numeroase premii pentru înregistrările sale, printre care premiul Edison pentru cea mai bună înregistrare a unui concert, cu primul concert pentru pian de Șostakovici, Rapsodia pe o temă de Paganini de Rahmaninov și Rapsodia Paganini de Lutosławski, cu Ashkenazy și Orchestra Filarmonică Regală pentru Decca. De asemenea, a fost distins cu Premiul Gramophone pentru înregistrarea în limba germană pentru Deutsche Grammophon a unor lucrări de Cécile Chaminade, cu Anne Sofie von Otter și Bengt Forsberg.

Realizările lui Jablonski au fost recunoscute de Regele Suediei, care i-a acordat medalia Litteris et Artibus, în 2005. În 2017, s-a alăturat catedrei de pian de la Colegiul Regal de Muzică.

Este director executiv al Academiei de Pian Jablonski și consilier artistic al Tokyo International Piano Association.