Dan-atanasiu-an

Dan Atanasiu

Descris de Kristian Stads Bladet ca „un geniu al pianului… entuziasmul a fost senzațional”, Dan Atanasiu s-a născut la Timișoara și a început să studieze pianul la vârsta de cinci ani. Până la vârsta de zece ani, a debutat ca solist, cu Concertul Mozart nr. 8 în Do Major KV 246 și Orchestra Filarmonicii din Galați.

Dan Atanasiu a fost numit solist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București, între 1980 și 1993. În această perioadă, a concertat în pe scenele din țară și în turnee internaționale, în aproape toate țările europene, America de Nord, China și Maroc.

A susținut concerte de alături de orchestre de prestigiu, precum Radio Symphony din Berlin, Radio Symphony din Madrid, Orchestra Teatro alla Scala, Montreal Symphony, Orchestra Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta etc.

Printre dirijorii cu care a lucrat se numără Frantz-Paul Decker, Herbert Kegel, Alain Paris, Odon Alonso, Serge Baudo, Gottfried Rabl și mulți alții.

Datorită prestanței sale artistice de înaltă clasă, a fost invitat la festivaluri importante, precum cele din Salzburg, Berlin, Frederic Chopin, Varșovia, Marianske Lazne, Republica Cehă, Festivalul „George Enescu” – București, Bordeaux, Franța, Menorca și Santander, Spania.

Este câștigătorul a numeroase premii acordate de marile concursuri internaționale, cum ar fi Marguerite Long Paris, Frederic Chopin Varșovia, Paloma O’Shea, Santander, Spania, Dino Ciani Milano, Montreal Canada, Bordeaux Franța etc.

A înregistrat pentru Electrecord, Polskie Nagrania, precum și pentru Radio București, Radio Varșovia și Radio Franța.

Dan Atanasiu a susținut masterclass-uri și cursuri de vară în Menorca și Santander, Spania și Toronto, Canada.

La puțin timp după mutarea în Canada, Dan Atanasiu a fost diagnosticat cu distonie focală, care i-a afectat mâna dreaptă, împiedicându-l să cânte o mare parte din repertoriul de pian. Acesta și-a limitat activitatea de interpret, ceea ce l-a determinat să se concentreze intens asupra activităților pedagogice.

În ultimii ani, Dan Atanasiu a început să se recupereze și și-a reluat cariera de performanță cu recitaluri și concerte.

Dan Atanasiu a absolvit Universitatea de Muzică din București, unde a studiat pianul cu renumitele profesoare Ana Pitis și Ioana Minei.

„Dan Atanasiu… fără îndoială, una dintre vedetele acestui festival. O minunată interpretare a lui Chopin, Prokofiev, Absil” – Sud-Ouest Bordeaux.

„Dan Atanasiu… o tehnică impecabilă și o personalitate care m-a impresionat profund” – La Vie de Bordeaux

„…înzestrat cu o muzicalitate interioară deosebită, cu un rafinament neobișnuit al sunetului” – Corriere della Sera

„Remarcabil recital de pian realizat de Dan Atanasiu” – Diario Menorca