Dana Borşan

„… o mare artistă, una dintre cele mai strălucite pianiste…”

„… interpretare emoţionantă, naturaleţea, culoarea, căldura expresiei, frumuseţea tonului…”sunt doar câteva dintre comentariile criticii de specialitate, ce definesc portretul pianistei Danei Borşan.

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârşită muzicalitate, Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti.

Licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a specializat ulterior la Academia de Muzică din Berlin, la clasa prof. Georg Sava. Preocupată în permanenţă de perfecţionarea artei interpretative, Dana Borşan a participat  la cursurile de măiestrie susţinute de profesorii Hans Leygraf la Salzburg ( Mozarteum) şi Helene Boschi (Weimar).

Laureată a numeroase premii la concursuri naţionale (1972, 1973, 1976, 1986) şi internaţionale – concursurile Robert Schumann – Zwickau, 1977, Beethoven- Viena, 1985, Chopin – Varşovia, 1975. Numele Danei Borşan a figurat pe afişele festivalurilor de la Aberdeen (1973), Potsdam (1989), Florenţa (1991), Bucureşti – Festivalul “George Enescu” (1988, 1991), Festivalul “Dinu Lipatti” (1995, 1997) etc.

Dana Borșan a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor muzicali (1991, 2006) şi al revistei Actualitatea muzicală (1998).

A apărut în peste 870 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist.

A susţinut concerte cu orchestre din Cehia, Germania, Moldova,  Slovacia, Spania, Ungaria, Italia şi este prezentă în fiecare an pe scenele filarmonicilor din ţară, recitaluri pe scene din Rusia, Bulgaria, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia.

A înregistrat o serie de CD-uri în Germania cu lucrări cunoscute de Schumann, Liszt, Chopin, dar şi unele mai puţin cunoscute, precum ”Concertele pentru pian şi orchestră”, de Hans Wolf şi Maurice Moszkowski.

În prezent, deţine un număr de 12 CD-uri, 2 LP-uri, peste 1.200 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio şi TV în ţară, dar şi în Moldova, Germania, Ungaria.

În paralel cu activitatea artistică, din 1990, Dana Borşan este profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti, studenţii săi obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Din anul  2000, a deţinut funcţia de şef al catedrei de pian de la Universitatea de Muzică bucureşteană, iar din aprilie 2008, este prorector al acestei prestigioase instituții.

Solistă concertistă a formaţiilor muzicale Radio, Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit – ”Integrala concertelor pentru pian şi orchestră”, de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de CD-uri editate de “Casa Radio”.

Un alt proiect încheiat de curând este ”Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian”,  de W.A.Mozart, recitalurile cu violonistul Alexandru Tomescu bucurându-se de aprecierea unanimă a publicului şi presei.

În ultimii doi ani, Dana Borșan a concertat intens cu orchestre din Germania, Chișinău şi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Franța, Irlanda și Norvegia.