DSC_0037|DSC_0037

Pascal Rogé

Pascal Rogé reprezintă esența pianismului francez; interpretările sale sunt caracterizate de eleganță, frumusețe și expresivitate – numele său este sinonim cu cea mai bună interpretare de repertoriu francez din zilele noastre, cum ar fi Poulenc, Satie, Fauré, Saint-Saëns sau Ravel.

Născut la Paris, Pascal Rogé a semnat în exclusivitate cu DECCA, la vârsta de 17 ani. A câștigat multe premii prestigioase, printre care două premii Gramophone, un Grand Prix du Disque și un premiu Edison pentru interpretările concertelor de Ravel și Saint-Saens. Înregistrările sale DECCA includ piesele complete de pian ale lui Poulenc și Ravel, patru albume de Satie, două de Debussy și o serie Bartok cu London Symphony Orchestra. Pentru ediția Poulenc, în 1999, Pascal Rogé a înregistrat ambele concerte de pian, Aubade și Concerto Champêtre, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit.

Pentru Oehms Classics, Rogé a înregistrat concertele de Ravel Sol Major și Concertul pentru mâna stângă și Concertul de Pian, ”Rhapsody in Blue” și ”An American in Paris”, de George Gershwin, cu Vienna Radio Symphony Orchestra. Ultimul său proiect de înregistrare este ediția Rogé, lansată de Onyx Classics. Prima lansare a CD-ului a inaugurat primul său ciclu Debussy complet, cu ”Preludiile”, și a fost urmată de un al doilea disc, care include ”Estampes”, al treilea conținând ”Imagini” și al patrulea cu ”Etudes”. De asemenea, pentru Onyx, a lansat un disc de concerte de pian de Mozart cu Orchestra Simfonică din Indianapolis, Debussy & Ravel, Cake Wedding – două discuri de repertoriu francez pentru patru mâini și două piane cu soția sa, Ami, precum și un disc cu Sonatea lui Bartok pentru două piane și ”Pulse Magnet”, al lui Matthew Hindson. A lansat recent un CD cu sonate de Poulenc, pentru Urlicht Audiovisual.

Pascal Rogé a interpretat aproape în fiecare mare sală de concerte din lume. Unele dintre orchestrele alături de care a apărut sunt Philadelphia Orchestra, Montreal Symphony, L’Orchestre de Paris, L’Orchestre National de Radio France, Royal Concertgebouw Orchestra, NHK Symphony, Orchestre de la Suisse Romande, Sydney Symphony, Leipzig Gewandhaus Orchestra și marile orchestre din Londra. Apare cu regularitate în Statele Unite și este invitat frecvent în Japonia, Australia și America Latină.