capture-20180327-125307

Peter Jablonski

Premiatul pianist suedezo-polonez Peter Jablonski este apreciat pe plan internațional pentru naturalețea cu care cântă, la care se adaugă o cunoaștere extraordinar de profundă a repertoriului de pian, care face interpretările sale amețitoare și captivante. A interpretat și a înregistrat toate concertele de pian de Beethoven, Ceaikovski, Rachmaninoff și Bartók și toate sonatele de pian de Prokofiev. De asemenea, are o apreciere profundă pentru colțurile mai puțin explorate ale repertoriului de pianist, cum ar fi Barber, Gershwin, Szymanowski, Lutosławski și Copland.

Este, de asemenea, un baterist de jazz, percuționist clasic și dirijor, și este în situația rară de a primi recunoașterea din partea unor legende ale jazz-uri precum Miles Davis și de a interpreta alături de nume precum legendarul Buddy Rich și Thad Jones în clubul istoric de jazz Village Vanguard din New York. Acest lucru face ca Jablonski să fie un artist versatil și unic, cu o vastă înțelegere a capodoperelor din repertoriului de pian, pe care le-a interpretat pe marile scene ale lumii, de peste douăzeci și cinci de ani.

Claudio Abbado l-a lăudat pentru interpretările sale extraordinare, iar Ashkenazy, care i-a recunoscut talentul de mult timp, i-a devenit mentor și un mare susținător, pe tot parcursul carierei sale. Calea lui Jablonski spre cariera de muzician profesionist a inclus studierea tobelor și percuției la Academia de Muzică din Malmö și compoziție și dirijat la Royal College of Music. A moștenit o tradiție bogată și distinsă de interpretare la pian, de la Ravel, Gilels și Neuhaus, grație profesorilor săi: Michał Wesołowski de la Malmö (care a studiat cu studentul lui Ravel Vlado Perlemuter) și Irina Zaritskaya la RCM (studenta lui Jakov Flier) și Emil Gilels (studentul lui Heinrich Neuhaus).

Recunoscut în întreaga lume ca unul dintre principalii interpreți ai unei liste eclectice de lucrări, Jablonski a cântat cu orchestre de renume, printre care BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Leipzig Gewandhaus, Kirov, La Scala Philharmonic, Tonhalle Zurich, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, DSO Berlin, Warsaw Philharmonic, Philadelphia, Los Angeles Philharmonic și Cleveland Orchestra.

A lucrat cu compozitori de seamă, ca Witold Lutosławski și Arvo Pärt, și a colaborat intens cu dirijori precum Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti și Myung-Whun Chung.

Jablonski are o serie de lucrări compuse și dedicate lui, inclusiv Concertul de Pian al lui Wojciech Kilar, care i-a adus premiul Orpheus pentru premiera mondială, la Festivalul de toamnă de la Varșovia.

Discografia extinsă a lui Jablonski include înregistrări pe care le-a realizat pentru Decca, Deutsche Grammophon, Philips și Altara, în peste douăzeci de ani. A primit numeroase premii pentru înregistrările sale, printre care premiul Edison pentru cea mai bună înregistrare concerto a Primului Concert de Pian al lui Shostakovich, Rapsodia pe o temă de Paganini a lui Rachmaninov și Rapsodia Paganini a lui Lutoslawski, cu Ashkenazy și RPO pentru Decca. De asemenea, a fost distins cu Grammophone Classical Music Award pentru înregistrarea în limba germană pentru Deutsche Grammophone a lucrărilor lui Cécile Chaminade cu Anne Sofie von Otter și Bengt Forsberg.

Realizările lui Jablonski au fost recunoscute de Regele Suediei, care i-a acordat medalia Litteris et Artibus, în 2005. În 2017, s-a alăturat cancelariei de la Royal College of Music, în calitate de profesor de pian.

Este director executiv al Academiei de Pian Jablonski și consilier artistic pentru Tokyo International Piano Association.