agustin leon ara

Agustin León Ara

Agustin León Ara s-a născut în Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, Spania, unde a început studiul muzicii cu părinţii săi la Conservatorul din oraş. Mai târziu şi-a continuat studiile la Colegiul Regal de Muzică din Londra cu Albert Sammons, Cecil Aronowitz şi Alan Loveday, air în Bruxelles cu André Gertler şi Louis Poulet. Câştigător al concursurilor International Contests of Darmstadt (Muzică Contemporană), Henri Wieniawski şi Regina Elisabeta a Belgiei, León Ara a început o strălucitoare carieră internaţională ca violinist solist, colaborând cu orchestre prestigioase şi dirijori distinşi.

Leon Ara are permanent un program încărcat ca profesor şi solist internaţional, susţinând frecvent concerte de muzică de cameră în formaţii de duo cu renumiţi pianişti ca Rosa Sabater, José Tordesillas şi mai recent cu Albert Attenelle şi Alfredo Oyagüez, abordând lucrări atât din repertoriul clasic dar şi din cel contemporan.
În calitate de profesor de vioară, Agustin Leon Ara a contribuit decisiv în formarea unor muzicieni din Spania şi străinătate. A predat vioara la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, la cel din Barcelona, “Chapelle Musicale Reine Elisabeth” în Belgia, “The Joven Orquesta Nacional” în Spania şi este invitat frecvent să susţină masterclass-uri la diverse cursuri de vară, dintre care amintim “Música en Compostela” unde este şi director asistent. În prezent este profesor la Conservatorul Insulelor Baleare din Palma de Mallorca.

León Ara realizat numeroase înregistrări pentru casele de discuri DECCA, EMI, ARIOLA, EURODISC, PHONIC, COLUMNA MUSICA, PHILIPS, SONY, CPO şi multe altele.

Printre cele mai importante distincţii obţinute de violnistul Agustin Leon Ara se numără Medalia Fundaţiei Eugene Isaye (Bruxelles), Premiul Oraşului Orense (Spain), includerea ca membru în Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, membru corespondent a Academiei de Arte Frumoase San Miguel din Tenerife, Medalia de Aur a Insulei Tenerife Gold şi Premiul Larios, acordat pentru strălucitoarea sa carieră solistică internaţională, pentru promovarea muzicii spaniole pe plan mondial şi pentru dăruirea cu care predă, creându-şi propria şcoală de vioară.