Krzysztof Wegrzyn

Krzysztof Wegrzyn, fondatorul și directorul artistic al Concursului Internațional de vioară Joachim, din Hanovra, s-a născut în Gdansk, Polonia. El a studiat în Varșovia, Freiburg și Londra. Personalitatea sa muzicală a fost puternic influențată de Wolfgang Marschner, Yfrah Neaman și Dorothy DeLay.

El a fost câștigătorul concursurilor Karol Szymanowski și Rodolfo Lipizer și a fost laureatul altor concursuri internaționale renumite (Spohr, Montreal).

Activitatea sa de concertist l-a dus în întreaga lume și a realizat numeroase înregistrări pentru radio, televiziune și CD-uri. Repertoriul său larg cuprinde, de asemenea, lucrările lui Lutoslawski, Ligeti, Nono, Schnittke, Pärt și Penderecki. Krzysztof Wegrzyn a fost, timp de mai mulți ani, concertmaistrul Operei de Stat din Hanovra și al Orchestrei Filarmonice, iar din 1993, a fost profesor la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra. Mulți dintre studenții săi au câștigat premii în marile concursuri internaționale și au devenit membri ai unor orchestre europene renumite.

Krzysztof Wegrzyn oferă cursuri de măiestrie la nivel mondial, inclusiv la Holland Music Sessions și Conservatoarele din Geneva, Lausanne, Madrid, Florența, New York, Beijing, Auckland, Seoul, Shanghai și Tokyo. A făcut parte din numeroase jurii ale unor concursuri internaționale (cum ar fi Ceaikovski, Kreisler, Paganini, ARD, Singapore și Sendai). Mai mult, este foarte atașat de muzica de cameră și a fondat Ansamblul “il gioco col suono”.

În 2004, a primit premiul “State Music Award”.

Krzysztof Wegrzyn cântă la vioara venețiană a lui Domenico Montagnana.