pierre amoyal

Pierre Amoyal – Președintele Juriului

Pierre Amoyal este unul dintre cei mai străluciţi violonişti ai generaţiei sale. Şi-a început studiile de timpuriu şi la vârsta de 12 ani a fost premiat cu Premier Prix de către Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. La vârsta de 17 ani, a plecat în Los Angeles pentru a studia cu Jascha Heifetz. Aici s-a bucurat de privilegiul de a interpreta muzică de cameră în concerte, dar şi de înregistrări cu Jascha Heifetz şi Gregor Piatigorsky.

Pierre Amoyal a fost invitat să cânte cu cele mai eminente orchestre şi a concertat în toată lumea. A colaborat cu cei mai importanţi dirijori ai vremurilor noastre: Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Charles Dutoit, Eliahu Inbal, Stanislas Skrowaczewski, Günter Herbig, Georges Prêtre, Guennadi Roshdestvensky, Kurt Sanderling, Simon Rattle, Rafael Fruhbeck de Burgos şi Myung Whun Chung. Recent, el a interpretat premiera germană a concertului pentru vioară a lui Dutilleux, împreună cu Berlin Philharmonic Orchestra, sub conducerea dirijorală a lui Lorin Maazel.

În sezonul 2014-2015, Pierre Amoyal a concertat în Salzburg, Japonia, Rusia, Ucraina, Luxemburg, Sardinia, Franţa and Elveţia. Susţine masterclasuri în Japonia, Rusia, Ucraina, România, Luxemburg, Sardinia, la Mozarteum Summer Academy în Salzburg şi Lausanne Summer Academy. A făcut parte din juriul Concursului Internaţional George Enescu (2014 și 2018), Concursul Internaţional Jean Sibelius Violin, Concursul Queen Elisabeth (în 2015).

Împreună cu Lausanne Conservatory şi Haute Ecole de Musique, Pierre Amoyal a fondat Camerata de Lausanne, un ansamblu format din 14 tineri muzicieni talentaţi. Au înregistrat un CD cu octetul lui Mendelssohn şi concertele lui Bach Concertos pentru vioară, Serenada lui Ceaikovsky şi Souvenir de Florence, Simfonia Concertă a lui Mozart, care a fost lansată de Warner Music, în 2013, cu un contract de exclusivitate pentru cinci ani. Numeroase proiecte s-au derulat în sezonul 2014-2015, printre care un spectacol despre istoria muzicii creată prin alăturarea mai multor compozitori, interpretată de aceeaşi artişti.

Numeroasele sale înregistrări pentru Decca includ lucrări ale lui Fauré (cu Pascal Rogé), Chausson, Franck (cu Ysaÿe Quartet şi Pascal Rogé), dar şi concerte de Dutilleux, Saint-Saëns şi Respighi (Concerto Gregoriano, împreună cu Charles Dutoit şi Orchestra Națională a Franței). Cele mai recente înregistrări ale sale pentru Harmonia Mundi includ cele trei sonate ale lui Grieg şi sonatele pentru vioară ale lui Brahms, toate împreună cu Frederic Chiu, dar şi concertul pentru vioară al lui René Koering împreună cu Friedemann Layer.

Pierre Amoyal este, de asemenea, un dascăl pasionat. A fost numit profesor la Conservatorul Naţional din Paris la o vârstă foarte tânără şi, în prezent, predă la Conservatorul din Lausanne (Haute Ecole de Musique). Este directorul artistic al evenimentului Lausanne Summer Music Academy, devotat exlusiv reportoriului de vioară/pian, pe care l-a fondat cu Alexis Weissenberg, iar acum îl conduce împreună cu Robert Levin. Din martie 2013, a fost numit profesor la Mozarteum University din Salzburg.

În 1985, Pierre Amoyal a fost numit Cavaler al Artelor şi Literelor (Chevalier of Arts and Lettres), iar în 1995 a fost ridicat la rang de Cavaler al Ordinului Naţional de Merit (Chevalier de l’Ordre National de Mérite). În 2002, a primit Prix du Rayonnement de la Fondation Vaudoise pour la création artistique, iar în 2006, Prix de la Ville de Lausanne. Pierre Amoyal cântă la una dintre cele mai celebre viori din lume – Kochansky Stradivarius din 1717, care a fost recuperată miraculos în Italia, în anul 1991, după furtul din 1987. Pierre Amoyal este un virtuoz excepţional al cărui talent nu a interferat cu dragostea sa pentru muncă şi dezvoltarea celor mai umane calităţi.