1capture-20180330-120916

Viktor Tretyakov

Viktor Tretyakov, unul dintre cei mai buni violoniști ai lumii, poate fi numit fără exagerare un simbol al școlii de vioară din Rusia.

În 1966, la vârsta de 19 ani, a câștigat premiul întâi, în cadrul celui de-al treilea Concurs Internațional Ceaikovski. De atunci, Tretyakov a cântat cu aproape fiecare orchestră majoră din lume, inclusiv Berlin, Viena, Moscova, Sankt Petersburg, Londra, Los Angeles și Orchestra Filarmonicii din München, Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic, Orchestra din Paris, Staatskapelle Dresda, Bromberg SO, NDR Hamburg, WDR Köln, NHK Symphony, Orchestra Kirov, Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică Radio din Bavaria, Vienna Symphony și Orchestrele Simfonice din Chicago, Philadelphia, Cleveland, San Francisco, Dallas, Pittsburgh, Toronto și multe altele.

A lucrat cu dirijori precum Rostropovich, Ormandy, Temirkanov, Alekseev, Jochum, Krips, Gergiev, Fedoseyev, Maazel, Kempe, Jansons, Järvi, Levine, Mehta, von Dohnanyi, Penderecki, Previn și Kondrashin.
Stilul unic al lui Tretyakov, care este susținut de o tehnică impecabilă și o profundă înțelegere muzicală, creată de o expresie evocatoare, alături de energia sa incredibilă de scenă, care atrage un număr mare de iubitori ai muzicii din întreaga lume.

Un muzician de cameră activ, Tretyakov a interpretat împreună cu Mstislav Rostropovici, Svyatoslav Richter, Cvartetul Borodin, Oleg Kagan, David Geringas, Evgeni Kissin și Elisabeth Leonskaja. Împreună cu Vassily Lobanov, Yuri Bashmet și Natalia Gutman, a format un cvartet de pian, alături de care interpretează frecvent. Spectacolele lor includ concerte la Moscova, Berlin, München, Istanbul, Paris, Atena, Lisabona și Copenhaga.

Timp de mulți ani, Viktor Tretyakov a fost profesor la Conservatorul de Stat din Moscova, continuând tradiția profesorului său legendar, Yury Yankelevich. Din 1986 până în 1994, a fost președintele juriului Concursului Internațional „Ceaikovski”. În plus, a fost membru al juriului la concursurile de la Bruxelles, Hanovra, Sendai, Moscova, Helsinki, Zagreb și multe altele. În 1996, a acceptat o funcție didactică la Universitatea din Köln, Germania (Musikhochschule Koeln). Studenții săi notabili sunt Ilya Kaler, Natalia Likhopoi, Evgeni Bushkov, Serghei Stadler și Daniel Austrich. Din 1983 până în 1991, Tretyakov a fost director artistic și dirijor al Orchestrei de Stat a Rusiei.

Viktor Tretyakov a primit cele mai înalte distincții ale Rusiei: Artistul Poporului URSS; Premiul pentru încurajarea realizărilor în artă și literatură „Triumph”; Premiul Shostakovich, acordat de Fundația Internațională de Caritate Yuri Bashmet; Premiul de stat „Glinka” și Ordinul de slujire pentru patrie.

El cântă la o vioară ce datează din 1772, creată de Nicolo Gagliano.