For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Alexandra Guțu | George Enescu Festival
alexandra gutu

Violoncelista Alexandra Guțu, născută la Timişoara, a început studiul violoncelului la 8 ani, primul ei profesor fiind Zimmer Simion. La doar 12 ani, a concertat cu orchestra Liceului de Muzică, iar ca studentă, la Conservatorul din Bucureşti, a studiat cu renumitul profesor Serafim Antropov. Talentul ei a fost recunoscut la cele mai prestigioase concursuri internaţionale, primul fiind Concursul „Pablo Casals” de la Budapesta; au urmat concursurile de la Bologna, Florenţa, Praga, Moscova, Roma, apoi cursuri de specializare la Paris, la Conservatorul Superior de Muzică şi la Academia Mozarteum din Salzburg.

Încă din anii de studiu, Alexandra Guţu a avut o bogată activitate concertistică în România, dar şi turnee importante în SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia.

Strâns legată de oraşul natal, a ocupat postul de prim violoncel şi apoi de solist concertist la Filarmonica Banatul din Timişoara, continuând şi seria concertelor şi turneelor în America de Sud, Canada, China, Thailanda, Macao, Maroc şi în diferite ţări europene. A colaborat cu Orchestra RAI Napoli, Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, Orchestra San Carlo şi Orchestra Internaţională a Italiei.

A avut o intensă activitate în domeniul muzicii de cameră, în duo cu pianistul Dragoş Mihăilescu, în cvartetul de coarde „Timişoara”, Trio „Palladio” în Italia, duo cu violonistul Gabriel Popa, cvartet de violoncele „Cellissimo”, cu Marin Cazacu, Răzvan Suma şi Octavian Lup. Are înregistrări la casele de discuri Electrecord şi Claves, DVD-uri realizate în Macao şi Bangkok, colaborări la Radio şi Televiziune.