David Geringas – Președintele Juriului

Violoncelistul și dirijorul lituanian David Geringas aparține elitei muzicale de astăzi. Un repertoriu neobișnuit de vast, de la barocul timpuriu la compoziții contemporane, reprezintă dovada flexibilității și curiozității artistului. Rigoarea sa intelectuală, versatilitatea sa stilistică, simțul său melodic și senzualitatea tonului său i-au adus laude în lumea întreagă. Studentul lui Rostropovici și câștigătorul medaliei de aur la Concursul Ceaikovski din 1970 poate privi acum în urmă la o carieră de câteva decenii.

David Geringas a interpretat în toată lumea cu orchestre de top și dirijorii importanți ai vremii noastre. Discografia sa, care se apropie de 100 CD-uri, include numeroase albume onorate cu premii importante, inclusiv Grand Prix du Disque pentru înregistrarea sa a celor 12 concerte pentru violoncel ale lui Luigi Boccherini, Diapason d’Or d’Année, pentru muzica de cameră a lui Henri Dutilleux și premiul anului de la Deutschen Schallplattenkritik, pentru înregistrarea concertelor pentru violoncel ale lui Hans Pfitzner, precum și pentru înregistrarea lucrărilor pentru violoncel și pian ale lui Alfred Schnittke. David Geringas a primit premiul „Echo Klassik” în anii 2013 și 2014. În anul 2013, a primit premiul pentru cea mai bună înregistrare cu muzică de cameră din secolele XX/XXI (Braunfels/Strauss, Profil Edition Günter Hänssler), iar în 2014, pentru cea mai bună înregistrare cu muzică de cameră din secolul XIX („Pohádka”, C2 Hamburg / ES DUR).

Lansările regulate ale unor CD-uri excepționale sunt elemente pregnante ale carierei sale. Între 2008 și 2011, au fost lansate opt noi CD-uri. Printre ele se numără două premiere mondiale („David’s Song” și „Discorsi”, Profil Edition Günter Hänssler), lucrările pentru pian și violoncel de Serghei Rahmaninov (Hänssler Classics), de Felix Mendelssohn-Bartholdy (Profil Edition Günter Hänssler) și Frederic Chopin (Sony Music Entertainment, precum și integrala Violoncel și Pian de Ludwig van Beethoven (Hänssler Classic), împreună cu pianistul Ian Fountain – o înregistrare care a obținut premiul „Editor’s Choice” al revistei GRAMOPHONE. CD-ul cu ciclul „Bach Plus”, care include toate cele șase Suite pentru violoncel, introduse cu fragmente din diverși compozitori contemporani, a fost lansat în octombrie 2011 și a fost lăudat de critici.

Compozitori contemporani cunoscuți, precum Sofia Gubaidulina, Ned Rorem, Peteris Vasks și Erkki-Sven Tür i-au dedicat concerte de violoncel. A prezentat în premieră în Occident numeroase lucrări ale avangardei ruse și lituaniene. În anul 2002, a susținut premiera mondială a Concertului în Do de Anatolijus Senderovas, care i-a fost dedicat, și a câștigat Premiul Compozitorilor Europeni la Berlin. În 2012, David Geringas a interpretat trei premiere mondiale: Concertul „In Memoriam” al lui Arvydas Malcys în Kaunas, Concertul pentru violoncel al Silviei Colasanti în Milano și Concertul pentru violoncel, de Alexander Raskatov, în Amsterdam.

Ca dirijor, David Geringas apare frecvent în Germania și în străinătate și se prezintă deseori în dublul rol de violoncelist și dirijor. În afara invitațiilor din centrele muzicale vest- și est-europene (Amsterdam Concertgebouw, Auditoriun Parco della musica Roma, Wiener Musikverein, Tonhalle Zürich, Berliner Philharmonie), printre altele, a primit invitații din Asia și din SUA. Între anii 2005 și 2008, a fost dirijor șef al Orchestrei Filarmonice din Kyushu, iar în 2007, a debutat la Orchestra Filarmonică din Tokyo și Orchestra Filarmonică din China. În februarie 2009, și-a făcut debutul ca dirijor cu Filarmonica din Moscova, iar în 2015, cu Orchestra Teatrului Mariinsky, în Sankt Petersburg. Debutul său ca dirijor de operă a urmat în anul 2010, cu ”Evgheni Oneghin”, al lui Ceaikovski, în Klaipeda, Lituania. În 2015, David Geringas a avut un debut de succes ca director muzical și dirijor al baletului „Egle, Regina Șerpilor”, de Eduardas Balsys, în Vilnius.

Timp de câteva decenii, David Geringas a predat un curs de violoncel celebru la nivel mondial, care a dat staruri ale violoncelului, cum ar fi Gustav Rivinius, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Monika Leskovar, Tatiana Vassiljeva, Jing Zhao, Johannes Moser, Maximilian Hornung și Sol Gabetta.

Pentru promovarea muzicii și a compozitorilor lituanieni, David Geringas a câștigat cele mai înalte distincții din țara sa natală. A primit premiul Verdienstkreuz 1. Klasse în Germania pentru realizările sale ca muzician și ambasador cultural al țării pe scena muzicii internaționale. David Geringas este profesor onorific la Conservatorul din Moscova și la Conservatorul Central din Beijing și a primit un doctorat onorific din partea Academiei de Muzică și Teatru din Lituania.

În semestrul de iarnă 2014/2015, David Geringas a fost profesor invitat al University of Southern California din Los Angeles și al Manhattan School of Music din New York.

În 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, David Geringas susține mai multe concerte în locuri pentru care simte o legătură profundă.