Pressefoto Leonid Gorokhov

Leonid Gorokhov

„Am fost răvășit când l-am auzit pe Leonid Gorokhov într-un concert cu câteva luni în urmă. Cu un sunet care amintește de legendarul Emanuel Feuermann, Gorokhov este unul dintre acei artiști rari care îmbină o abilitate naturală de comunicare cu o măiestrie tehnică minunată” – Jeremy Nicholas, Classic FM Magazine.

Leonid Gorokhov s-a născut la Sankt Petersburg (devenit Leningrad) și a început studiile de violoncel la vârsta de șapte ani.

Primul său profesor de violoncel a fost S. Zagursky, iar de la vârsta de 12 ani, a intrat în clasa de violoncel a profesorului Anatoli Nikitin, unde a rămas până la absolvirea Conservatorului din Rimsky-Korsakov. De asemenea, a luat parte la masterclass-urile lui Daniil Shafran.

Câștigătorul Concertino Praga (Premiul I) și a Concursului de Muzică de Cameră de la Paris (Premier Grand Prix), Leonid Gorokhov este singurul violoncelist rus care a primit Marele Premiu și Premiul I la Concursul de la Geneva. În 1995, Asociația Europeană pentru Încurajarea Artelor i-a acordat lui Leonid Gorokhov ”Premiul pentru realizări culturale”, pentru „talentul excepțional și realizări artistice remarcabile”.

În 1991, Leonid Gorokhov a apărut ca solist la Filarmonica din Sankt Petersburg, condusă de Lord Menuhin, care s-a interesat de violoncelistul cel tânăr și l-a invitat să se alăture Școlii Yehudi Menuhin din Marea Britanie, ca profesor. Această asociere i-a oferit lui Leonid șansa de a interpreta, alături de Maestrul Menuhin, cu multe orchestre renumite și de a împărți scena, în calitate de partener de muzică de cameră.

Câteva dintre cele mai importante apariții ale sale au fost cele cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu Filarmonica din St Petersburg, cu Royal Philharmonic. A concertat cu numeroase alte orchestre britanice, ruse, elvețiene, scandinave, cu repertorii de la Haydn, Schumann, Ceaikovski și Dvorak la Walton și Lutoslawsky.

Leonid se întoarce în adesea în Rusia pentru a realiza diverse repertorii. Cel mai recent, a avut loc la Moscova, cu premiera rusă a Sonatei Notturna, de Nicholas Maw, sub conducerea lui Evgeny Bushkov, în calitate de solist și muzician de cameră cu Musica Viva, o orchestră de cameră condusă de Alexander Rudin.

Pasiunea sa este muzica de cameră, unde el face eforturi pentru a implica muzicieni mai tineri alături de parteneri remarcabili și mai experimentați.

Cealaltă mare pasiune a sa este profesoratul. Leonid este profesor la Hochschule Für Musik, Teatru și Medien din Hanovra, Germania, din 2008.