Raphael Wallfisch

Raphael Wallfisch s-a născut la Londra, într-o familie de muzicieni distinși – mama sa, violoncelista Anita Lasker-Wallfisch, și tatăl său, pianistul Peter Wallfisch. La o vârstă fragedă, Raphael a fost inspirat de interpretarea lui Zara Nelsova și, ghidat de o serie de profesori remarcabili, printre care Amaryllis Fleming, Amadeo Baldovino și Derek Simpson, a devenit din ce în ce mai evident că își va dedica viața violoncelului.

În timp ce studia cu marele violoncelist rus Gregor Piatigorsky, la Școala de Muzică din Thornton, el a fost ales să interpreteze muzica de cameră cu Jascha Heifetz, în recitalurile informale pe care Piatigorsky le-a ținut la domiciliu. La 24 ani, a câștigat Concursul Internațional de Violoncel Gaspar Cassadó, din Florența. De atunci, Raphael s-a bucurat de o carieră la scară mondială, concertând alături de orchestre precum London Symphony, Filarmonica din Londra, Philharmonia, BBC Symphony, English Chamber Orchestra, Hallé, City of Birmingham Symphony, Leipzig Gewandhaus, Berlin Symphony, Westdeutscher Rundfunk, Los Angeles Philharmonic, Indianapolis Symphony, Filarmonica din Varșovia, Filarmonica Cehă și multe altele.

Predarea este una dintre pasiunile lui Raphael Wallfisch. Raphael este profesor la Royal College of Music din Londra. El este căutat ca profesor de masterclass-uri în întreaga lume.

Discografia sa vastă include înregistrări cu EMI, Chandos, Black Box, ASV, Naxos și Nimbus. Raphael Wallfisch este bine cunoscut pentru cercetarea și înregistrarea concertelor compozitorilor englezi și pentru (re)descoperirea concertelor necunoscute și uitate, în general. Recent, s-a angajat într-un proiect cu Orchestra Konzerthaus Berlin și CPO, pentru înregistrarea a opt concerte de compozitorii evrei din exil.

Raphael se bucură, de asemenea, de apreciere în turneele cu trioul său de pian – Trio Shaham Erez Wallfisch – pe care el și colegii săi, Hagai Shaham (vioara) și Arnon Erez (pian), l-au fondat în 2009. A fost primit foarte bine încă de la început, la nivel internațional, ca un oaspete obișnuit în săli celebre, precum Concertgebouw Amsterdam și Wigmore Hall din Londra. „Nu există opreliști în calea muzicii lor. Aceasta izvorăște fără obstacole, dând senzația că armonia unui trio ar fi cel mai ușor lucru din lume, ceea ce știm prea bine că nu este…” The Arts Desk; live la Wigmore Hall, 20.01.2016.

Raphael Wallfisch cântă la un violoncel Montagnana „Ex-Romberg” din 1733, un Gennaro Gagliano din 1760 și un instrument modern deosebit, construit special pentru el de lutierul francez Patrick Robin.