Tsutsumi1_c_鍋島徳恭Naruyasu Nabeshima

Tsuyoshi Tsutsumi

Tsuyoshi Tsutsumi (născut la 28 iulie 1942, la Tokyo) a început să studieze muzica sub îndrumarea lui Hideo Saito, fondatorul Conservatorului din Tokyo.

Tsutsumi a debutat ca violoncelist la vârsta de 12 ani, cu Filarmonica din Tokyo și la 18 ani, a început primul său turneu ca solist în India și Europa. El a primit o bursă Fulbright pentru a studia la Universitatea Indiana, cu János Starker.

Performanțele sale l-au dus în întreaga lume cu cele mai importante orchestre (ORTF, Berlin Radio Symphony, Orchestra de Cameră din Olanda, Rotterdam, Londra, Chicago, Indianapolis, Toronto și Vancouver etc.). A participat la festivaluri prestigioase, precum Algoma Fall, Banff, Guelph Spring, Ontario Place, Stratford și Ravinia.

A apărut alături de cei mai prestigioși maeștri: Seiji Ozawa, Giuseppe Sinopoli, Mstislav Rostropovici și muzicienii Gervase de Peyer, Ronald Turini, Adele Marcus, James Campbell și alții.

Premii: 1957 – Competiția de Muzică a Japoniei (Concursul de Muzică Mainichi) – Bursa Fulbright; 1963 – Concursul Internațional de Muzică ARD München Premiul II (nu s-a acordat premiul I); 1963 – Concursul Internațional de Violoncel Pablo Casals; 1971 – Premiul al doilea Torii Music Award (numit acum “Suntory Music Award”); 1984 – Medalia Kodály (Ungaria); 1993 – Premiul Academiei de Artă din Japonia; 2009 – Decorat cu medalia cu panglică violet de către guvernul Japoniei; 2013 – Acreditat de guvernul Japoniei ca Persoană de Merit Cultural pentru contribuția sa pentru muzica occidentală și promovarea culturală; 2014 – a fost premiat cu Medalia Mural Thomas Hart Benton, de Universitatea Indiana; 2016 – Decorat cu Honor in Gold for Services al municipalității din Viena;

Poziții deținute: din noiembrie 1997 – prezent – Președinte al Societății pentru Violoncel a Japoniei; din 2000 – august 2009 – Președinte al consiliului de administrație al Fundației Suntory Music; din 2001 până în prezent – Director muzical al Festivalului Internațional de Muzică Kirishima; din 2003 până în prezent – director general al Fundației Suntory pentru artă; din 2015 până în prezent – director general al Federației Muzicienilor din Japonia.

Funcții publice: din decembrie 2009 până în prezent – Membru al Academiei de Artă din Japonia

Membru în jurii: ARD International Music Competition Munchen; Concursul Internațional Johann Sebastian Bach; Concursul de violoncel Rostropovici; Concursul Internațional de violoncel Paulo; Președinte al Concursului Internațional de Violoncel Witold Lutostawski; Marele Premiu Emanuel Feuermann; Concursul Internațional Ceaikovski; Concursul Internațional de Muzică Geneva; Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel Adam; Concursul de muzică al Japoniei; Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Osaka & Festa (președinte).