For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser CAMERATA SALZBURG – George Enescu Festival

CAMERATA SALZBURG

Muzicienii de la Camerata Salzburg sunt “plini de potențial energetic revoluționar și utopic, fără compromisuri, individuali, îndrăzneți și moderni – dar totuși clasici stricți”, așa cum a declarat Salzburger Nachrichten cu ocazia concertului pentru cea de-a 60-a aniversare a orchestrei.

Camerata Salzburg a fost înființată în 1952 de profesori și studenți ai Salzburg Mozarteum. Ansamblul a reușit să se stabilească rapid, Matinee-ul său Mozart devenind curând vedeta Festivalului de la Salzburg. Părintele fondator al Cameratei a fost dirijorul, pedagogul muzical și muzicologul Bernhard Paumgartner, care a fost și cofondator al Festivalului de la Salzburg și mai târziu a fost președinte. Când a fondat Camerata, Paumgartner a căutat să păstreze și să reînvie etosul muzicii clasice.

Stilul muzical distinct al Cameratei a fost format într-o perioadă de șase decenii prin colaborarea continuă cu muzicieni de renume mondial precum Bernhard Paumgartner, GézaAnda, SándorVégh, Sir Roger Norrington și András Schiff. Muzicieni renumiți, printre care Clara Haskil, Dietrich Fischer-Dieskau, Heinz Holliger, Aurèle Nicolet, Wolfgang Schneiderhan, Christoph Eschenbach, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Franz Welser-Möst și Peter Ruzicka au concertat cu orchestre de camera, compoziții care acoperă o mare varietate de genuri musicale, de la cvartetele de coarde pentru un mic grup cameral, până la simfonii romantice și opere clasice din secolul 20 pentru o orchestră mare.

În orașul natal al lui Mozart, orchestra este una dintre obișnuiții Festivalului Salzburg și al Săptămânii Mozart, oferind atât concerte cât și opere. Orchestra concertează în mod regulat în locuri precum Konzerthaus Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin, Festspielhaus Baden-Baden, Festspielhaus Bregenz și participă la Festivalul de vară de la Carinthia și la Festivalul Haydn din Eisenstadt. Avand turnee prin lume, a jucat pe scenele mari din München, Londra, Florența, Moscova, Sankt-Petersburg, Beijing și Tokyo și în orașele de festival precum Aix-en-Provence și Lucerna.

De-a lungul celor șase decade ale existenței sale, Camerata Salzburg a realizat peste șaizeci de înregistrări, care au fost onorate cu numeroase premii prestigioase, dezvăluind arta sa unică de a produce muzică. Cele două ediții complete ale concertelor de pian ale lui Mozart, cu pianiștii maghiari Géza Anda și András Schiff, precum și înregistrarea completă a serenadelor lui Mozart și divertimenti conduse de Sándor Végh sun trepere din istoria înregistrării clasice.