For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Corul Filarmonicii „George Enescu” – George Enescu Festival

Corul Filarmonicii „George Enescu”

              Corul Filarmonicii „George Enescu” a fost înfiinţat în 1950. Până atunci, lucrări de mare repertoriu vocal-simfonic nu fuseseră decât sporadic reprezentate în viaţa muzicală românească, de coruri private sau grupuri formate ad-hoc din profesionişti şi amatori, care nu se ridicau întotdeauna la nivelul Orchestrei Filarmonicii.

              Odată cu apariţia Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepţiei publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată în oratorii, misse, motete, concerte a cappélla ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms şi până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Selecţia atentă  a membrilor Corului şi colaborarea cu dirijori consacraţi contribuie în egală măsură la pastrarea nivelului profesional şi situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.

              Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze, în 1995, cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestra Națională a Franței şi Lawrence Foster o variantă în concert a operei „Oedipe” de George Enescu, în cadrul festivalului internațional omonim.

              Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner, membru și continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România. Acesta încurajează atât explorarea repertoriului coral din toate epocile, cât și prezentarea de recitaluri de lied, susținute de membri ai Corului şi acompaniate la pian, nu de puține ori, de dirijorul însuşi.

              Intrat de mulți ani în circuitul european, Corul Filarmonicii susține regulat turnee internaționale, remarcându-se în săli de concert din Spania, Franţa, Italia, Bulgaria şi Grecia. Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără și colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internațional, în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Capela de Stat din Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurowski şi Orchestra Filarmonică din Londra (2017, în „Oedipe” de Enescu, spectacol susținut ulterior şi în deschiderea stagiunii curente a instituţiei muzicale britanice).