For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Patricia Kopatchinskaja – George Enescu Festival

„O interpretă cu o rară energie expresivă și o simplitate dezarmantă, cu o ambiție capricioasă și teatrală”

Zachary Woolfe, New York Times, iunie 2018

 

Violonistă născută în Moldova și „una dintre cele mai distinctive voci din lumea viorii”, Patricia Kopatchinskaja are o abordare unică vizibilă în repertoriul său divers, de la lucrări baroce și clasice cântate pe corzi de catgut până la comenzi noi și reinterpretări ale unor capodopere moderne.

2018/19 este o altă stagiune interesantă pentru Patricia, care va colabora în continuare cu dirijori și orchestre de top. Stagiunea începe cu debutul său alături de Orchestre symphonique de Montréal sub bagheta lui Kent Nagano, urmat de spectacole împreună cu Bayerisches Staatsorchester și Berliner Philharmoniker cu Kirill Petrenko la pupitru, și un turneu european alături de Kammerorchester Basel, dirijată de cunoscutul compozitor Heinz Holliger. Ulterior se va alătura ansamblurilor City of Birmingham Symphony Orchestra și Los Angeles Philharmonic, dirijate de Mirga Gražinytė-Tyla, pentru a-și prezenta interpretarea unică a Concertului pentru vioară de Ceaikovski. În Statele Unite, Kopatchinskaja va avea un alt debut important, susținând concerte împreună cu Cleveland Orchestra, la care va interpreta Șapte de Eötvös. Sub bagheta inimitabilului Teodor Currentzis va revitaliza Concertul pentru vioară de Ceaikovski cu Musica Aeterna, o piesă pe care a înregistrat-o cu acest ansamblu și pe care a lansat-o la Sony în anul 2016. De asemenea, vor avea un turneu în Japonia, susținând concerte în Tokyo și Osaka.

În ceea ce privește recitalurile, Kopatchinskaja colaborează frecvent cu artiști precum Anthony Romaniuk, Jay Campbell și Sol Gabetta, urcând pe scene importante cum ar fi Berlin Konzerthaus, Vienna Konzerthaus și Concertgebouw Amsterdam. Alături de pianista Polina Leschenko a lansat discul Deux la Alpha în anul 2018, cu care cele două au plecat în turneu la festivalurile de vară, inclusiv la Mecklenburg – Vorpommern, Engadin și Gstaad anul acesta. În stagiunea 2018/19, cele două își vor face debutul în turnee în Statele Unite și Japonia, cu spectacole la Washington, San Francisco, Nagoya și Tokyo.

La Saint Paul Chamber Orchestra, Kopatchinskaja deține funcția de partener artistic începând cu anul 2014 și a obținut un premiu Grammy la categoria Cea mai bună interpretare de muzică de cameră/ansambluri mici în anul 2018, pentru Death and the Maiden, înregistrat împreună cu orchestra și scos de Alpha Classics. Dintre alte distincții amintim prestigiosul Swiss Grand Award for Music, care recunoaște talentul și inovația excepționale, acordat de Oficiul Federal al Culturii din Elveția în anul 2017.

Stagiunea anterioară a început cu premiera mondială a noului său proiect, Dies Irae, la Festivalul de la Lucerna, unde a fost „artiste étoile”. După succesul Bye Bye Beethoven alături de Mahler Chamber Orchestra în 2016, al doilea proiect pus în scenă a fost conceptualizat folosind o temă din recviemul latin și include muzica unor compozitori precum Scelsi, Biber și Ustwolskaja. Proiectul are premiera nord‑americană vara aceasta la Ojai Music Festival, al cărei director muzical este Kopatchinskaja. Alte momente importante ar fi aparițiile la Salzburger Festspiele cu piese de Ustwolskaja și Hartmann.

Artistă prolifică în ceea ce privește înregistrările, a scos mai multe discuri la Alpha Classics în ultimele câteva stagiuni, inclusiv un album cu muzică de Kancheli împreună cu Gidon Kremer și Kremerata Baltica și un disc cu duete intitulat TAKE TWO. Kopatchinskaja a înregistrat Concertul pentru vioară și Fantezia lui Schumann cu WDR Sinfonieorchester Köln sub bagheta lui Heinz Holliger la Audite, precum și o selecție de concerte de Bartók, Ligeti și Peter Eötvös la Naïve Classique, care a câștigat Premiul „Înregistrarea Anului” acordat de revista Gramophone în anul 2013 și a primit o nominalizare la Premiile Grammy din anul 2014.