For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vasily Petrenko – George Enescu Festival

Vasily Petrenko s-a născut în 1976 şi şi-a început educaţia muzicală la Şcoala de Muzică din Sankt Petersburg Capela de Băieţi – ce mai veche şcoală din Rusia. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg şi, de asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu personalităţi ca Ilya Musin, Mariss Jansons, Yuri Temirkanov şi Esa-Pekka Salonen. Între 1994 şi 1997, Petrenko a fost dirijor rezident la Opera de Stat din Sankt Petersburg şi la Teatrul de Balet din Teatrul Memorial Mussorgsky. După un considerabil succes în competiţii internaţionale de dirijat cum ar fi a patra ediţie a Competiţiei de Dirijat Prokofiev din Sankt Petersburg (2003), Premiul I la Competiţia de Dirijat Coral Şostakovici din Sankt Petersburg (1997) şi Premiul I la a şasea ediţie a Competiţiei Internaţionale de Dirijat Cadaques din Spania, a fost numit Dirijor Principal la Orchestra Academică de Stat din Sankt Petersburg între 2004 şi 2007. În stagiunea recentă, Petrenko a dirijat multe orchestre de marcă din Rusia, inclusiv Filarmonica din Sankt Petersburg  şi Filarmonica din Moscova.

A primit pentru prima dată funcţia de Dirijor Principal la Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool în septembrie 2006 şi după şase luni ale primei stagiuni, contractul său a fost extins până în 2012. În 2009, contractul i-a fost din nou extins până în 2015 şi a mai primit titlul de Prim Dirijor. În continuarea debutului său formidabil cu Orchestra Naţională de Tineret a Marii Britanii, în care, conform ziarului The Guardian „a oferit o claritate a expresiei de parcă ar fi fost la conducerea orchestrei de ani buni”, a fost  numit ca Dirijor Principal  pentru a lucra cu orchestra în fiecare stagiune.

Petrenko este familiarizat atât cu repertoriul simfonic, cât şi cel de operă. În ultimele sezoane, şi-a făcut debutul la Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Radio Olandeză şi Orchestrele Festivale din Budapesta, a mai debutat la BBC Proms cu Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool şi a realizat un turneu cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Punctele culminante ale sezonului 2009/10 şi ale următorului includ debuturile la Orchestra Philharmonia, Filarmonica din Londra, Orchestra Naţională Rusă, Orchestra Naţional a Franţei, Orchestrele Simfonice Radio din Frankfurt şi din Finlanda, Orchestra Simfonică NHK din Tokyo şi Accademia di Santa Cecilia. După ce în ultimul a debutat cu succes în Statele Unite (cu Orchestrele Simfonice din Dallas, Baltimore, Cincinnati şi St Louis), a debutat la Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic, Atlanta Symphony şi San Francisco Symphony în 2009/10 şi la Orchestrele din Philadelphia şi Minnesota şi Orchestra Simfonică Naţională din Washington în 2011.

Cu peste 30 de opere în repertoriu, în ultimele stagiuni a dirijat trei producţii la Reisopera din Olanda (Le Villi de Puccini, Messa da Gloria, I due Foscari şi Boris Godounov), iar în martie 2004 a avut un debut fulminant la Opera de Stat din Hamburg, dirijând Dama de Pică de Ceaikovski. Planurile sale de viitor includ debuturi la Glyndebourne Festival Opera (Macbeth) şi la Opera din Paris (Evgeny Onegin).

Înregistrările cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool includ un dublu CD ce conţine Rothschild’s Violin de Fleishman şi The Gamblers de Şostakovici, şi un disc cu suitele de balet de Ceaikovski. Recent au fost lansate înregistrări pentru Naxos cu Simfonia Manfred de Ceaikovski (laureată în 2009 cu Gramophone Award pentru cea mai bună înregistrare orchestrală), Concertele pentru pian de Liszt şi primele discuri dintr-un proiect în desfăşurare cu muzica lui Şostakovici (Simfoniile 5, 9 şi 11). În octombrie 2007, Vasily Petrenko a fost numit Tânărul Artist al Anului la Gramophone Awards, iar în 2009 a fost distins cu Doctor Honoris Causa atât de Universitatea din Liverpool cât şi de Liverpool Hope University, ca recunoaştere a imensului impact pe care l-a avut asupra Orchestrei Filarmonicii Regale şi direcţiei culturale a oraşului.