For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra Filarmonicii din Berlin – George Enescu Festival

Orchestra Filarmonicii din Berlin

Orchestra Filarmonicii din Berlin, fondată în anul 1882 ca o grupare autonomă, a fost considerată una dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Hans von Bülow, Arthur Nikisch și Wilhelm Furtwängler au fost principalii dirijori care și-au lăsat amprenta în primele decade ale Filarmonicii. În 1955, Herbert von Karajan a devenit directorul artistic al orchestrei și, în anii care au urmat, a lucrat cu muzicienii pentru a dezvolta o calitate tonală unică și un stil performant, care a făcut Filarmonica din Berlin celebră în întreaga lume. Claudio Abbado, dirijor șef din 1989 până în 2002, a conceput un nou tip de program, cu un accent sporit asupra operelor contemporane, a seriilor de recitaluri de cameră extinse și a operelor în concerte. A urmat Sir Simon Rattle, care a condus orchestra din septembrie 2002 până la sfârșitul sezonului 2017/2018. În timpul mandatului său, a fost inițiat Programul de Educație pentru a se asigura că Filarmonica din Berlin ajunge la o audiență mai largă și, mai ales, mai tânără. În noiembrie 2007, orchestra și directorul său artistic, Sir Simon Rattle, au fost numiți ambasadori ai UNICEF Goodwill, fiind primul ansamblu artistic care a reprezentat vreodată organizația internațională a copiilor. Fundația Berliner Philharmoniker este susținută generos de principalul său sponsor, Deutsche Bank.

În 2009, a fost lansată platforma video a Digital Concert Hall, care difuzează live concertele orchestrei pe Internet. În 2014, Filarmonica și-a fondat propria marcă, Berliner Philharmoniker Recordings.

În timpul unei întruniri a orchestrei desfășurată pe data de 21 iunie 2015, Kirill Petrenko a fost ales dirijor șef de majoritatea membrilor Filarmonicii, urmându-l pe Sir Simon Rattle. El își va prelua poziția începând cu sezonul 2019/2020.