For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN – George Enescu Festival

ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN

Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin (RSB,Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin) datează încă de la prima oră de difuzare muzicală de către Deutscher Rundfunk din octombrie 1923. Astăzi este una dintre orchestrele cele mai importante ale Berlinului, oferind un program de concert incitant și neobișnuit. Vladimir Jurowski a fost dirijor șef și director artistic al RSB din toamna anului 2017. Anterior, orchestra a fost condusă de Marek Janowski din 2001 până în 2015.

Dirijorii șefi din istoria orchestrei, precum Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Hermann Abendroth, Rolf Kleinert, Heinz Rögner și Rafael Frühbeck de Burgos, au contribuit la formarea unui ansamblu de partajare a sunetului în circumstanțele schimbătoare ale istoriei germane din secolul XX într-un mod remarcabil. Compozitorii importanți au ajuns pe podiumul dirijorului ori s-au prezentat singuri în spectacole ale propriilor lor opere: Paul Hindemith, Serghei Prokofiev, Richard Strauss, Arnold Schönberg, Igor Stravinsky și mai recent Krzysztof Penderecki, Peter Ruzicka, Jörg Widmann, Matthias Pintscher și Thomas Ades. În sezonul 2018/2019, Brett Dean este primul “Composer in Residence” al RSB.

RSB oferă o oportunitate deosebit de atractivă pentru tineri dirijori cunoscuți de pe scena muzicală internațională pentru a-și face debutul în Berlin. În ultimii ani, printre invitații orchestrei s-au numărat Andris Nelsons, Kristjan Järvi, Yannick Nézet-Séguin, Vasili Petrenko, Jakub Hrůša, Alain Altinoglu, Omer Meir Wellber, Alondra de la Parra, Lahav Shani și Karina Canellakis. În sezonul 2018/2019, Sylvain Cambreling, Antonello Manacorda, Ariane Matiakh, Edward Gardner și Nicholas Carter își fac debutul în RSB. Frank Strobel continuă să ofere concerte exemplare ale muzicii de film. Mulți dintre muzicienii noștri au făcut un angajament personal important pentru programele de muzică de cameră, precum și pentru proiecte ambițioase pentru tineri și pentru cei interesați de muzica clasică.

În calitate de membru al Rundfunk-Orchester und-Chöre GmbH Berlin (roc berlin), fondată în 1994, RSB se bucură de legături strânse cu Deutschlandfunk Kultur, Deutschlandfunk și Rundfunk Berlin-Brandenburg. Cooperarea sa cu acești radiodifuzori nu numai că asigură transmisia radio a majorității concertelor, dar are și unele efecte pozitive în producția de CD-uri. După edițiile majore ale lui Wagner și Henze cu Marek Janowski, un nou capitol al activității de înregistrare a început sub conducerea lui Vladimir Jurowski. De mai bine de 50 de ani, RSB a fost invitată în mod regulat în Japonia și Coreea, precum și la festivaluri germane și europene și centre muzicale din întreaga lume