For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena – George Enescu Festival

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena este o orchestră de top de renume mondial, care se definește în tradiția orchestrală a Vienei. Marin Alsop a fost numit dirijor principal începând cu data de 1 septembrie 2019. OSR Viena este cunoscută pentru programele sale excepționale și îndrăznețe. Combinând repertoriul secolului al nouăsprezecelea cu piese contemporane și lucrări din alte perioade interpretate rar, programele sale plasează adesea clasicii epocii romantice în contexte neașteptate.

Toate concertele OSR Viena sunt transmise la radio, în special pe postul Österreich 1, dar și internațional. De asemenea, absolut fiecare concert OSR poate fi ascultat în toată lumea pe internet timp de o săptămână de la transmisiunea inițială. Datorită prezenței sale tot mai puternice la televiziunile europene, precum și datorită colaborării cu postul pentru tineri FM4, OSR Viena ajunge în mod constant la noi iubitori ai muzicii. Aproximativ 700 de fani sprijină asociația „Prietenii OSR”.

OSR Viena susține concerte în mod regulat în cadrul a două serii pe bază de abonament în Viena, la Musikverein și la Konzerthaus. De asemenea, este prezentă în fiecare an la festivalurile austriece și internaționale majore. Orchestra are legături puternice cu Festivalul de la Salzburg, musikprotokoll im steierischen herbst și Wien Modern. Turneele în Japonia și China fac parte în mod regulat din programul OSR Viena. Recent, orchestra a susținut concerte în Thailanda și Taiwan, precum și în SUA, America de Sud și Germania. Începând cu anul 2007, OSR Viena se bucură de o colaborare reușită cu Theater an der Wien, dobândind astfel o reputație excelentă de orchestră de operă. Cu toate acestea, OSR Viena se simte în largul său și în genul muzicii de film. În fiecare an, orchestra este dirijată de compozitori care au câștigat un premiu Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră la Gala „Hollywood in Vienna”. Orchestra a înregistrat coloana sonoră a filmului „Measuring the World” în anul 2012, iar în anul 2016 pentru filmul „Kater”, regizat de Händl Klaus și premiat la Berlinale, și filmul „Die Geträumten” în regia lui Ruth Beckermann.

OSR Viena a fost condusă de numeroși dirijori de excepție, precum și de compozitori dintre care amintim pe Luciano Berio, Friedrich Cerha, Peter Eötvös, Hans Werner Henze, Ernst Krenek, Bruno Madera și Krzysztof Penderecki. Alături de OSR Viena urcă frecvent pe scenă soliști de talie internațională, precum Khatia Buniatishvili, Renaud și Gautier Capuçon, Martin Grubinger, Hilary Hahn, Patricia Kopatchinskaya, Gidon Kremer, Lang Lang, Sabine Meyer, Gabriela Montero, Anna Netrebko, Heinrich Schiff și Christian Tetzlaff.

Sfera vastă a activităților discografice ale OSR Viena include lucrări din fiecare gen muzical, printre care și multe înregistrări în premieră care reprezintă clasiciști moderni austrieci și compozitori contemporani austrieci. În 2012 și 2016, au fost lansate două seturi de CD-uri, „My RSO I” și „My RSO II”, cu douăzeci și patru și, respectiv, douăsprezece CD-uri. În anul 2018, OSR Viena a câștigat renumitul premiu ICMA la categoria „Muzică simfonică” pentru setul de 3 CD-uri „Martinů: The Symphonies”.

De asemenea, OSR Viena a lansat un program educațional de anvergură care cuprinde ateliere pentru copii și tineri. În 2013, proiectul educațional „My RSO – Greatest Hits for Contemporary Orchestra” a primit premiul Bank Austria Kunstpreis.