For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser GAUTIER CAPUÇON – George Enescu Festival

Violoncel

Gautier Capuçon este un adevărat ambasador al violoncelului în secolul al XXI-lea. Pe lângă susținerea de concerte alături de cei mai buni dirijori și instrumentiști ai lumii în fiecare sezon, este fondatorul și coordonatorul ‘Classe d’Excellence deVioloncelle’ la Fundația Louis Vuitton din Paris, localizată în noul Auditorium creat de către Frank Gehry. Aclamat la nivel internațional pentru muzicalitatea expresivă, virtuozitatea exuberantă și pentru sonoritatea deosebită a violoncelului său Matteo Goffriller din 1701, Capuçon este în acest sezon artist în rezidență la Orquesta de Valencia.

Capuçon a interpretat în premieră în sezonul muzical 2018-19 un concert pentru pian și violoncel nou (Dubugnon Eros Athanatos) împreună cu Jean-Yves Thibaudet. Piesa a fost scrisă pentru cei doi și interpretată împreună cu Orchestrele Simfonice West Australia, Antwerp și Orchestra Filarmonică Radio France. De asemenea, el a concertat ca solist cu Orchestrele Filarmonice din New York, Los Angeles, Munchen și Republica Cehă, Orchestrele Simfonice din Chicago, NHK și Sydney, Orchestra de Cameră a Europei și Orchestra de Paris. Ca muzician de cameră, a cântat cu Lisa Batiashvili și Jean-Yves Thibaudet într-un turneu extins în Europa, și a participat în recitaluri cu artiști ca Frank Braley, Gabriela Montero, Jean-YvesThibaudet și Yuja Wang,în săli precum Carnegie Hall, Walt Disney Hall, Aix en Provence și  Musikverein.

De-a lungul carierei sale, Capuçon a dezvoltat numeroase relații de lungă durată. În fiecare sezon este invitat de către cele mai mari orchestre ale lumii, printre care Orchestrele Filarmonice din Berlin, Viena, Los Angeles și New York, și Orchestrele Simfonice din Chicago, San Francisco și Londra. Lucrează în mod regulat cu dirijori precum Lionel Bringuier, Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit,Christoph Eschenbach, Andrés Orozco-Estrada, Valery Gergiev, Andris Nelsons, și Yannick Nézet-Séguin; și colaborează cu importanți compozitori contemporani ca Lera Auerbach, Karol Beffa, EstebanBenzecry,Nicola Campogrande, Qigang Chen, Jerome Ducros, Henry Dutilleux, Thierry Escaich, Philippe Manoury,Bruno Mantovani, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm, și Jörg Widmann. Ca muzician de cameră, concertează anual în săli prestigioase și festivaluri importante cu parteneri ca Nicholas Angelich, Martha Argerich,Daniel Barenboim, Lisa Batiashvili, Frank Braley, Renaud Capuçon, Jérome Ducros, Katia and MarielleLabèque, Menahem Pressler, Jean-Yves Thibaudet și cvartetele Artemis și Ébène.

Înregistrând exclusiv pentru casa de producție Erato (Warner Classics), Capuçon a câștigat numeroase premii și are o discografie vastă. Cel mai nou album, numit Intuition, a fost publicat în 2018 și înregistrat împreună cu Orchestra de Cameră din Paris/Douglas Boyd și Jérôme Ducros. Albume anterioare cuprind concerte de Shostakovich(Orchestra Mariinsky/Valery Gergiev) și Saint-Saëns (Orchestra Filarmonică Radio France/LionelBringuier), Sonatele complete ale lui Beethoven cu Frank Braley, și Cvintetul pentru Coarde a lui Schubert cuCvartetul Ébène. Cel mai recent album al lui Capuçon constă în lucrări ale lui Schumann și a fost publicat în ianuarie 2019. A apărut în programe de televiziune și online ca The Artist Academy, Prodiges și Now Hear This, iar în 2013 Deutsche Grammophon a publicat un DVD cu o înregistrare a Concertului pentru Violoncel Nr. 1 a lui Haydn, interpretată de Capuçon ca solist, împreună cu BerlinerPhilharmoniker și Gustavo Dudamel.

Născut în Chambéry, Capuçon a început să cânte la violoncel la vârsta de cinci ani. A studiat la Conservatoire National Supérieur în Paris cu Philippe Muller și Annie Cochet-Zakine, și mai târziu cu Heinrich Schiff în Viena.

Gautier Capuçon este reprezentat la nivel mondial de către HarrisonParrott Ltd.