For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ion Nedelciu | George Enescu Festival

Clarinetistul Ion Nedelciu este un muzician împlinit pentru că pe tot parcursul evoluţiei sale artistice a reuşit să îmbine activitatea de instrumentist cu cea de profesor. Din anul 1990 este solist instrumentist – şef de partidă în Orchestra de Cameră Radio România. Pe langă această activitate este membru al ansamblului de muzică contemporană “Archaeus” din anul 2001. Din anul 1991 este profesor asociat – specialitatea clarinet al Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Iniţierea sa muzicală a avut loc la prestigiosul Liceu de Muzică Nr. 1 din Bucureşti (actualul Colegiu Naţional de Artă “Dinu Lipatti”), la clasa de clarinet a profesorului Constantin Ungureanu – instrumentist solist al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”. Studiile universitare le-a desăvârşit la Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” (actuala Universitate Naţională de Muzică Bucureşti), unde a beneficiat de îndrumarea unei pleiade de dascăli, precum Ion Cudalbu (clarinet), Ioan Beldi şi Radu Chişu (muzică de cameră), Dinu Petrescu (teoria muzicii), Dumitru Bughici (forme muzicale), Adrian Raţiu (armonie), Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii româneşti) şi Grigore Constantinescu (istoria muzicii universale).

Preocupat să îşi perfecţioneze măiestria instrumentală, Ion Nedelciu a participat la cursurile de specialitate de la Montgenevre – 1984 (prof. Henri Dionet, Guy Deplus şi Karl Leister) şi de Villeneuve des Avignon – Centrul “Achantes”, 1987 – unde a avut privilegiul de a participa activ la cursurile de analiză muzicală susţinute de renumitul compozitor francez Olivier Messiaen şi la cele de muzică de cameră coordonate de Michel Arrignon.

În anul 2007 Ion Nedelciu şi-a susţinut teza de doctorat cu tema “Clarinetul în tradiţia muzicală occidentală”, sub indrumarea ştiiţifică a Prof.Univ.Dr. Nicolae Brânduş.

Activitatea sa profesională a fost plurivalentă, evidenţiindu-se atăt în domeniul performanţei solistice şi camerale, cât şi în cel al educaţiei muzicale de la nivelul gimnazial, la cel universitar. Foştii săi discipoli sunt în prezent membri ai unor valoroase orchestre din ţară şi din străinătate, precum Adrian Duminică, Octavian Gheorghiu, Eugen Olaru şi Eugen Duminică.

Ca instrumentist, clarinetistul Ion Nedelciu a obţinut exclusiv prin concurs posturile unde a activat: Teatrul de Operetă Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti şi Orchestra de Cameră Radio. În ipostaza de solist a concertat cu Orchestra de Cameră Radio în cadrul mai multor stagiuni din tara, precum si în turneele susţinute în Japonia (1997 şi 1999).

De asemenea, el a fost apreciat la superlativ la diferite concursuri, precum Primăvara la Praga (1981), Markneukirchen (1980) şi Rotterdam – unde a fost distins cu diplomele de onoare. La concursurile naţionale de interpretare a muzicii contemporane din anii 1977, 1983 şi 1985 a fost de asemenea distins cu diplome de performanta. În anul 2007, ca membru al ansamblului “Archaeus”, Ion Nedelciu a fost recompensat cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Cu aceeaşi formaţie el a participat la festivalurile de muzică contemporană de la Bacău, Bucureşti, Chişinău, Munchen, Oldenburg, Berlin, Bergamo, Paris, Alicante. În acelaşi timp, el a susţinut o bogată activitate camerală împreună cu soţia sa, distinsa pianista Liliana Nedelciu, interpretând în primă audiţie absolută numeroase creaţii contemporane româneşti şi universale. Apariţiile în emisiuni la radio şi televiziune, înregistrările pentru fonoteca Radiodifuziunii Române şi cele gravate pe CD-uri produse în Romănia şi în Spania întregesc foarte bogata şi unanim apreciata activitate muzicală a acestui prestigios interpret român.