For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Lawrence Foster | George Enescu Festival

Lawrence Foster

Stagiunea 2018/19 marchează al șaselea an al lui Lawrence Foster în funcția de director muzical la Opéra de Marseille, unde va dirija premierele Faust de Gounod și Rigoletto de Verdi, precum și concerte cu Orchestre Philharmonique de Marseille cu un repertoriu ce variază de la Beethoven și Brahms la Bartok și Kodaly, la Bernstein, Penderecki și Johann Strauss. Începând cu stagiunea 2019/20 va deveni director artistic și dirijor principal desemnat al Polish National Radio Symphony Orchestra.

Foarte solicitat ca dirijor invitat, Foster va reveni în stagiunea 2018/19 la Konzerthausorchester Berlin, cu care va avea un turneu în China, și va susține concerte în Berlin, cu Frankfurt Museumorchester, New Japan Philharmonic, Polish National Radio Symphony Orchestra, Lucerne Symphony, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo și Gulbenkian Orchestra. În stagiunile anterioare a colaborat cu NDR Radiophilharmonie Hannover, Orchestre Philharmonique de Radio France, Filarmonicile Națională Maghiară, din Copenhaga, Helsinki și Cehia, Montreal Symphony, Hong Kong Philharmonic și Filarmonica Arturo Toscanini din Parma printre altele.

Lawrence Foster a dirijat la numeroase opere importante din toată lumea – principalele evenimente includ concerte și o înregistrare EMI a lucrării Troilus și Cressida la Royal Opera House Covent Garden, primul concert cu Lulu de Berg la Houston Opera, Oedipe de Enescu la Deutsche Oper, care a fost, de asemenea, înregistrată pentru EMI, concertul de deschidere al nou-createi Opere din Los Angeles cu Placido Domingo și Sherill Milnes în Otello de Verdi și producția West Side Story de John Neumeier la Opera din Hamburg. A dirijat o versiune concertantă a operei Mathis der Maler de Hindemith la Festivalul Enescu din București, descrisă drept un succes copleșitor, precum și La Traviata la Savonlinna Opera Festival. În stagiunea 2018/19 va reveni la Opera din Frankfurt pentru o serie de reprezentații ale Nunții lui Figaro.

Lawrence Foster a ocupat cu mult succes funcțiile de director artistic și dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian timp de zece ani, iar acum este dirijor laureat al acesteia. A avut numeroase turnee împreună cu orchestra și soliști de marcă precum Lang Lang, Arcadi Volodos și Angelika Kirschlager în Germania, Spania, Brazilia, precum și la festivaluri, dintre care amintim Festivalul Enescu de la București și Kissinger Sommer. Discografia lor împreună include mai multe înregistrări pentru Pentatone Classics inclusiv înregistrări foarte apreciate cu Otello de Verdi, lucrări pentru vioară de Bruch, Chausson și Korngold cu Arabella Steinbacher și un alt disc cu muzică de Bartok, Ligeti și Kodaly. Anterior, Foster a ocupat funcția de director muzical la Orquestra Simfònica de Barcelona, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Houston Symphony, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestre et Opéra National de Montpellier și Aspen Festival Music School.

În afara înregistrărilor cu Gulbenkian Orchestra, Lawrence Foster a primit aprecieri pentru mai multe discuri scoase la Pentatone, inclusiv Cele patru simfonii de Schumann alături de Czech Philharmonic, Voievodul țiganilor de Strauss împreună cu NDR Radiophilharmonic, cu care a mai înregistrat și Liliacul, lansat în noiembrie 2018, și Dublele concerte ale lui Martinu împreună cu Mari și Momo Kodama și Sarah și Deborah Nemtanu.

Născut în Los Angeles din părinți români, Lawrence Foster este un promotor important al muzicii lui George Enescu, ocupând funcția de director artistic al Festivalului George Enescu între anii 1998 și 2001. Dintre înregistrările sale amintim opera Oedipe la Warner Classics și Simfoniile nr. 1 și nr. 2 la EMI, ambele cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. În anul 2003 a fost decorat de Președintele României pentru serviciile aduse muzicii române.