For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser MAXIM VENGEROV – George Enescu Festival

Apreciat în unanimitate drept unul dintre cei mai pricepuți muzicieni ai lumii, și descris frecvent drept cel mai mare interpret la coarde din lume la ora actuală, câștigătorul unui premiu Grammy, Maxim Vengerov, se bucură de recunoaștere la nivel internațional și în calitate de dirijor și este unul dintre cei mai solicitați soliști.

Născut în anul 1974, și-a început cariera de violonist solo la vârsta de cinci ani, a câștigat concursurile internaționale Wieniawski și Carl Flesch la vârsta de 10 și, respectiv, 15 ani, a studiat cu Galina Tourchaninova și Zakhar Bron, a realizat prima înregistrare la vârsta de 10 ani, și a ajuns să înregistreze masiv pentru case de discuri prestigioase, printre care Melodia, Teldec și EMI, câștigând, printre altele, premiile Grammy și Gramophone pentru artistul anului.

În anul 2007, i-a călcat pe urme mentorului său, regretatul Mstislav Rostropovici, îndreptându-și atenția către dirijat, iar în 2010 a fost numit primul dirijor-șef al Orchestrei Festivalului Gstaad. În iunie 2014, Vengerov a absolvit cu o diplomă de excelență Institutul Ippolitov-Ivanov din Moscova, unde a studiat cu profesorul Yuri Simonov, după care a finalizat încă un program de doi ani de dirijat de operă.

În stagiunea 2016/17, Vengerov a revenit în Australia pentru a deschide stagiunea Orchestrei Simfonice din Sydney și a dirijat ultimul concert din stagiune al Orchestrei Simfonice din Queensland, la care a fost, de asemenea, Artist în Rezidență, în anul acela. Dintre alte angajamente pentru care a fost invitat în calitate de dirijor, amintim Orchestra RTE din Dublin, Filarmonica din München și Orchestra Simfonică din Melbourne.

În 2017/18 Vengerov a revenit la Carnegie Hall alături de Orchestra Simfonică din Montreal și a prezentat în premieră un nou concert la Festivalul de Muzică de la Beijing, scris de renumitul compozitor Qigang Chen. De asemenea, a dirijat Orchestre National de France și va merge într-un turneu de recitaluri în Europa, China și SUA.

În 2018/19, Vengerov va deschide stagiunea Orchestrei Filarmonica della Scala împreună cu maestrul Chailly, va avea o rezidență la Filarmonica din Monte Carlo și Filarmonica din Paris, și va susține numeroase recitaluri în SUA, China și Europa.

Întrucât una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Vengerov este predarea și încurajarea tinerelor talente, a avut mai multe astfel de funcții în toată lumea, iar în prezent este profesor la Academia de Muzică Menuhin din Elveția (IMMA), la care a acompaniat și dirijat recent un concert cu Cecilia Bartoli la Le Rosey Concert Hall. Din septembrie 2016, este și profesor invitat de vioară Polonsky la Royal College of Music în Londra – cel mai mare conservator din Marea Britanie.

În anul 1997, Vengerov a devenit primul artist de muzică clasică numit Ambasador Internațional al Bunăvoinței pentru UNICEF.

Maxim Vengerov cântă la o vioară Stradivarius ex-Kreutzer din 1727.