For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vladimir Jurowski – George Enescu Festival

Vladimir Jurowski

Dirijor principal și director artistic

Vladimir Jurowski este unul dintre cei mai căutați dirijori ai vremurilor noastre, fiind apreciat la nivel internațional pentru abilitatea sa muzicală excelentă și abordarea artistică permanent îndrăzneață. Este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Berlin (RSB) începând cu luna septembrie 2017. S-a născut la Moscova, unde și-a început studiile muzical la conservator. În 1990, s-a mutat împreună cu familia în Germania, unde și-a finalizat studiile la Colegiile de Muzică din Dresda și Berlin. Debutul său internațional a avut loc la Festivalul Wexford, precum și la Royal Opera House Covent Garden în 1995.

Vladimir Jurowski a fost numit dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra în 2003, devenind dirijorul său principal în 2007. Mai mult, este director artistic al Orchestrei Academice de Stat „Evgheni Svetlanov” din Rusia, artist principal al Orchestra of the Age of Enlightenment și consilier artistic al „Ensemble Unitedberlin”. În 2015 a fost numit director artistic al Festivalului George Enescu din București. În martie 2018 a anunțat că urmează să ocupe funcția de Generalmusikdirektor al Operei Bavareze de Stat începând cu stagiunea 2021/2022. În trecut, a ocupat funcții precum cea de prim capelmaistru al Operei Comice din Berlin (1997-2000) și director muzical al Glyndebourne Festival Opera (2011-2013). În martie 2016 a obținut titlul de „doctor honoris causa” la Royal College of Music în Londra.

Vladimir Jurowski dirijează orchestre de top din Europa și America de Nord, dintre care amintim Dresdner Staatskapelle, Gewandhaus Orchestra Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, orchestrele din Boston, Cleveland și Philadelphia, New York Philharmonic, precum și orchestrele filarmonice din Berlin și Viena. De asemenea, participă regulat la festivaluri internaționale precum BBC Proms, și lucrează la opere internaționale majore începând cu anul 1995, inclusiv la Metropolitan Opera New York, Opera Națională Galeză, La Scala din Milano, Teatrul Bolșoi și Semperoper Dresden.

A revenit la Glyndebourne Opera în 2017 pentru premiera mondială a spectacolului „Hamlet” de Brett Dean și la scurt timp după aceea a debutat la Festivalul din Salzburg cu „Wozzeck” de Alban Berg. În 2018 a dirijat producții noi ale spectacolelor „Boris Godunov” de Modest Musorgski la Opera Națională din Paris și „Die Gezeichneten” de Franz Schreker la Opera din Zürich.

Discografia sa vastă, frecvent premiată, include acum trei înregistrări cu RSB pentru PENTATONE, dirijând lucrări de Schnittke, Mahler, Strauss, Hindemith și Britten.