For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser John Axelrod – George Enescu Festival

John Axelrod

Cu un repertoriu extraordinar de divers, programe inovatoare și un stil interpretativ carismatic, John Axelrod este recunoscut pe scară largă drept unul dintre dirijorii cei mai importanți ai zilelor noastre și este solicitat de orchestre din întreaga lume.

În 2019, maestrul Axelrod a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto, fapt ce a contribuit la potențarea renumelui său internațional. În 2014, a fost numit director artistic și muzical al Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla (ROSS), iar contractul său a fost prelungit în unanimitate până în stagiunea 2019-2020. În stagiunea 2017-2018, a avut loc un eveniment fără precedent în istoria orchestrei – Axelrod a fost numit și director general al ansamblului (CEO). Alte poziții ocupate au fost: dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Giuseppe Verdi din Milano (LaVerdi), în perioada 2001-2017, director muzical al Orchestre National de Pays de la Loire în Franța între 2009 și 2013, director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice și Teatrului de la Lucerna, Elveția, între 2004 și 2009, director muzical al Festivalului Hollywood in Vienna din Austria, între 2009 și 2011, cu Orchestra Radiodifuziunii din Viena, iar între 2001 și 2009 a fost dirijor principal al ansamblului polonez Sinfonietta Cracovia.

Începând din anul 2001, Axelrod a dirijat peste 165 de orchestre din întreaga lume, 33 de opere și 60 de premiere mondiale. Dintre invitațiile, înregistrările și colaborările pe termen lung cu orchestre europene pot fi amintite Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, NDR din Hamburg, Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestra Filarmonică a Teatrului Scala, Orchestra RAI din Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, Orchestra Maggio Musicale Fiorentino, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Daneze, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Madrid, Orchestra della Svizzera italiana în Lugano, Orchestrele Simfonice din Shanghai și Suzhou, Camerata Salzburg și Orchestra Mozarteum Salzburg și Novaya Rossiya, Orchestra Filarmonică Națională și Orchestra Teatrului Mariinsky din Rusia.

În Japonia, Axelrod dirijează în mod regulat Orchestra NHK și Orchestra Simfonică din Kyoto, iar în SUA a susținut concerte alături de Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Los Angeles și Philadelphia Orchestra. A debutat recent alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, fiind răsplătit cu ecouri pozitive.

Printre festivalurile importante în cadrul cărora a concertat se numără Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul de la Salzburg, Festivalul Beethoven din Varșovia, Festivalurile Schleswig-Holstein și Verbier și Festivalul de Muzică Pacific din Sapporo, Japonia.

Proiectele importante în domeniul muzicii de operă includ Candide de Bernstein la Théâtre du Châtelet, Teatrul Scala și Maggio Musicale Fiorentino, Evgheni Oneghin la Teatro San Carlo din Napoli, Ascensiunea și căderea oraşului Mahagonny de Kurt Weill și premiera Un romano a Marte de Vittorio Montalti la Opera din Roma, Mirandolina de Martinů la Teatrul La Fenice din Veneția, Traviata și premiera Lo specchio magico de Fabio Vacchi la Maggio Musicale Fiorentino. Pentru Festivalurile de la Lucerna din perioada 2004-2009, a dirijat: Rigoletto, The Rake’s Progress, Don Giovanni, The Threepenny Opera, Falstaff și Idomeneo.

John Axelrod este devotat colaborării cu tineri muzicieni profesioniști. A fost dirijor principal în 2016 și 2018 (Bernstein 200) al Festivalului Pacific din Sapporo și a susținut turnee cu Orchestra Santander în Polonia, cu Orchestra Festivalului Schleswig-Holstein la Festivalul de la Salzburg, Orchestra de Tineret a Italiei, Accademia della Scala la Muscat, junge norddeutsche philharmonie în Germania și cu Wiener Jeunesse Orchester în Austria.

Axelrod a colaborat în mod regulat cu artiști de renume internațional precum Lang Lang, Daniel Hope, Fazıl Say, Thomas Hampson, Martin Grubinger, Patricia Kopatchinskaja, Gabriela Montero, Enrico Dindo, Vadim Gluzman, David Garrett, Khatia Buniatishvili, Nadja Michael, Jan Lisiecki, Albrecht Mayer, Rinat Shaham, Andreas Blau, José María Gallardo del Rey și Wallis Giunta, între mulți alții. A înregistrat atât opusuri din repertoriul clasic, cât și lucrări contemporane pentru Sony Classical, Warner Classics, Ondine, Universal, Naïve și Nimbus. De asemenea, a lansat un ciclu de simfonii brahmsiene în combinație cu lieduri de Clara Schumann, intitulat Brahms Beloved la Telarc, produs de câștigătorul la Grammy Michael Fine, cu Orchestra Simfonică Giuseppe Verdi din Milano și cu soliștii Dame Felicity Lott, Wolfgang Holzmair, Indra Thomas și Nicole Cabell.

În 2013, John Axelrod a fondat Asociația CultureALL din Elveția, care colaborează cu UNESCO, comandă lucrări compozitorilor, facilitează dezvoltarea tinerilor muzicieni și oferă acces la evenimente și patrimoniu cultural pentru categoriile defavorizate ale comunității. A publicat două cărți – Wie großartige Musik entsteht la Henschel Verlag și Lenny and Me: Conducting Bernstein’s Symphonies la Naxos – și administrează un blog personal despre vin și muzică – www.IamBacchus.com.

Axelrod a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. Îndrumat de însuși Leonard Bernstein în 1982, a studiat și la Conservatorul din St. Petersburg cu Ilya Musin în 1996 și a lucrat cu Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul profesional ca dirijor asistent în Parisfal, la Festivalul de la Bayreuth.