For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser John Axelrod | George Enescu Festival

John Axelrod

Cu un repertoriu extraordinar de divers, programe inovatoare și un stil interpretativ carismatic, John Axelrod este recunoscut pe scară largă ca unul dintre dirijorii cei mai importanți de astăzi și este căutat de orchestrele din întreaga lume.

În 2019, maestrul Axelrod a fost denumit Dirijor Principal invitat al City of Kyoto.

Symphony  Orchestra, lucrând în continuare pentru cariera sa globală. În 2014, maestrul Axelrod a devenit Directorul artistic și muzical al Real Orquesta Sinfónica de Sevilla (ROSS). Contractul său a fost prelungit în unanimitate până în stagiunea 2019-2020. Din iulie 2017-2018, a avut loc un moment unic în istoria orchestrei – Axelrod a a fost numit și director general (CEO). Alte titulaturi pe care le-a deținut au fost : Dirijor Principal invitat al Orchestra Sinfonica di Milano „Giuseppe” Verdi (LaVerdi) din Italia, în stagiunea 2001-2017, Director Muzical al Orchestre National des Pays de la Loire în Franța între 2009-2013, Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei și Teatrului Lucerne Symphony din Elveția între 2004-2009, Director Muzical al Hollywood în Viena din Austria, între 2009-2011, cu ORF Viena Radio Orchestra, iar între 2001-2009, a fost Dirijorul Principal al Sinfonietta Cracovia, în Cracovia, Polonia.

Începând cu 2001, maestrul Axelrod a dirijat peste 165 de orchestre din întreaga lume, 33 opere și 60 de premiere mondiale. Printre colaborările sale pe termen lung, invitații și înregistrări cu orchestre europene se numără RSB din Berlin, NDR Symphony Hamburg (ElbPhilharmonie), Leipzig Gewandhaus Orchester, Hr-Sinfonieorchester Frankfurt, Dortmund Symphoniker, Dusseldorf Symphoniker, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica della RAI Torino, Teatro La Fenice Orchestra în Veneția, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestre de Paris, Danish Radio Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, RTVE Orquesta Madrid, Orchestra Svizzera Italiana în Lugano, Shanghai și Suzhou Symphony Orchestras, Camerata Salzburg și Mozarteum Orchester Salzburg și Novaiya Rossia, National Philharmonic Orchestra și Mariinsky Orchestra din Rusia.

În Japonia, domnul Axelrod dirijează în mod regulat NHK și Kyoto Symphony Orchestras. În SUA, domnul Axelrod a susținut concerte alături de Chicago Symphony, Los Angeles Philharmonic și Philadelphia Orchestra, printre altele. Maestrul Axelrod a debutat recent cu Bavarian Radio Symphony Orchestra, având parte de mari aclamări.

Printre festivalurile importante în care s-a angajat să susțină concerte,  se numără Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Salzburg, Festivalul Beethoven din Varșovia, Festivalul Schleswig Holstein și Festivalul Verbier din Elveția și Festivalul de Muzică Pacific din Sapporo, Japonia.

Activitatea în operă a lui John Axelrod include Candide de Bernstein la Théâtre du Châtelet, Teatro alla Scala și Maggio Musicale Fiorentino, Eugene Onegin la Teatro San Carlo din Napoli, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny de Kurt Weill și premiera Un Romano a Marte de Vittorio Montalti la Opera din Roma, Mirandolina lui Martinu la Teatro la Fenice din Veneția și ambele la Traviata și premiera lui Lo Specchio Magico de Fabio Vacchi la Maggio Musicale Fiorentino. Pentru Festivalul Lucerne din 2004-2009, a dirijat: Rigoletto, The Rake’sProgress, Don Giovanni, Opera Three Penny , Falstaff și Idomeneo.

Maestrul Axelrod este devotat colaborării cu tineri muzicieni profesioniști: implicat ca Dirijor Principal în 2016 și 2018 (Bernstein 200) al Pacific Music Festival din Sapporo, timp în care a susținut concerte cu Orchestra Santander din Polonia, cu Schleswig-Holstein Festival Orchestra la Festivalul de la Salzburg, Orchestra Giovanile Italiana din Italia, Accademia della Scala la Muscat, Filarmonica NordDeutsche Junge din Germania și Vienna Jeunesse Orchester în Austria.

Domnul Axelrod a colaborat în mod regulat cu artiști internaționali precum Lang Lang, Daniel Hope, Fazil Say, Thomas Hampson, Martin Grubinger, Patricia Kopatchinskaya, Gabriela Montero, Enrico Dindo, Vadim Guzman, David Garrett, Khatia Buniatishvili, Enrico Dindo, Nadja Michael, Jan Lisiecki, Albrecht Mayer, Rinat Shaham, Andreas Blau, José Maria Gallardo del Rey și Wallis Giunta, și mulți alții. A înregistrat un repertoriu de bază, dar și contemporan pentru Sony Classical, Warner Classics, Ondine, Universal, Naïve și Nimbus. De asemenea, domnul Axelrod a lansat un ciclu al simfoniilor lui Brahms combinat cu liedul Clarei Schumann intitulat Brahms Beloved pe Telarc, produs de câștigătorul unui premiu Grammy, Michael Fine, cu Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, împreună cu Dame Felicity Lott, Wolfgang Holzmair, Indra Thomas și Nicole Cabell.

Din 2013, dl Axelrod este, de asemenea, fondator al Asociației CultureALL din Elveția, care colaborează cu UNESCO, comnandă lucrări compozitorilor, dezvoltă tineri muzicieni și oferă acces la evenimente culturale și patrimoniu pentru membrii defavorizați ai comunității. De asemenea, el a scris două cărți care au fost publicate, Wie Großartige Music Ensteht pentru Henschel Verlag și Lenny and Me: Conducting Bernstein’s Symphonies pentru Naxos și mai mult, menține un blog personal despre vin și muzică: wwwIamBacchus.com.

Domnul Axelrod a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. Instruit personal de către Leonard Bernstein în 1982, a studiat și la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin în 1996 și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul profesional ca dirijor asistent pentru Parisfal la Festivalul Bayreuth.