For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nicolas Altstaedt

Nicolas Altstaedt

Violoncelistul germano-francez Nicolas Altstaedt este unul dintre cei mai căutați și versatili artiști ai zilelor noastre. Ca solist, dirijor și director artistic, el interpretează repertorii aparținând muzicii timpurii, dar și celei contemporane.

În această stagiune este artist în rezidență la SWR Symphonie Orchestra sub Teodor Currentzis și „Artist în Fokus” la Alte Oper Frankfurt. Alte momente importante includ un turneu cu B’Rock și René Jacobs, debuturi cu Orchestra Simfonică Națională Washington și Ed Gardner și NHK și Yomiuri Symphony la Suntory Hall.

Printre cele mai importante momente recente se numără un program de rezidență la NDR Elbphilharmonie Orchester, debuturi cu European Youth Orchestra cu Vasily Petrenko, Orchestre National de France cu Emmanuel Krivine, Il Giardino Armonico la Grafenegg Festival, KBS Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Netherland Philharmonic și Radio Philharmonic cu Edo de Waart la Het Concertgebouw și invitații la DSO Berlin cu Robin Ticciati, Rotterdam Philharmonic cu Lahav Shani, BBC Symphony la Proms și Finnish Radio Symphony Orchestra cu premiera mondială a Concertului de violoncel de Sebastian Fagerlund; debuturi ale recitalurilor la BOZAR Bruxelles, Carnegie Hall, Théâtre des Champs Elysées, Paris și Koerner Hall, Toronto și un tur prin Australia.

În calitate de dirijor, lucrează în mod regulat cu Orchestra de Cameră din Scoția și va debuta la SWR Stuttgart, Orchester Philharmonique de Radio France și Orquesta Nacional de Espana. În stagiunea 17/18, Nicolas a susținut premiera finlandeză a Concertului de violoncel de Esa-Pekka Salonen sub bagheta compozitoruluim la Festivalul de la Helsinki și a fost, de asemenea, artistul în lumina reflectoarelor la Concertgebouw, Amsterdam.

Premiat cu Credit Suisse Young Artist în 2010, el a susținut o interpretare laudată de critici a Concertului de Schumann cu Filarmonica de la Viena, sub Gustavo Dudamel, la Festivalul din Lucerne. De atunci, a concertat în întreaga lume cu orchestre precum Tonhalle Orchestra Zurich, Vienna Symphony Orchestra, Czech Philharmonic, toate orchestrele BBC, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Melbourne și New Zealand Symphony Orchestras cu dirijori precum Sir Roger Norrington, Francois Xavier Roth, Sir Andrew Davis, Lahav Shani, Sir Neville Marriner, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach Andrew Manze, Thomas Dausgaard, Thomas Hengelbrock, Giovanni Antonini și Andrea Marcon și mulți alții.

În 2012, Nicolas a fost ales de Gidon Kremer pentru a-l urma în rolul de nou director artistic al Festivalului de Muzică de Cameră Lockenhaus, iar în 2014 a fost ales de Ádám Fischer pentru a deveni noul director artistic al Filarmonicii Haydnm cu care susține concerte în mod regulat la Konzerthaus din Viena, Festivalul Esterházy și recent în turneu atât în China cât și în Japonia. Nicolas este director artistic al Pfingstfestspiele Ittingen între 2019 și 2023.

În rolul de muzician de cameră, Nicolas a creat colaborări împreună cu Janine Jansen, Vilde Frang, Christian Tetzlaff, Pekka Kuusisto, Tabea Zimmermann, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Martin Fröst, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, Jean Rondeau și Quatuor Ébène. Susține concerte atât la Salzburg Mozart, cât și la Festivalul de vară Verbier, Utrecht, BBC Proms, Lucerna, Musikfest Bremen, Schleswig-Holstein și Rheingau. Nicolas a interpretat și a lucrat alături de compozitorii Thomas Ades, Jörg Widmann, Wolfgang Rihm, Thomas Larcher, Fazil Say și Sofia Gubaidulina și a comandat recent concerte de Anders Hillborg, Helena Winkelman și Fazil Say.

Înregistrarea lui Nicolas a Concertelor CPE Bach pe Hyperion cu Arcangelo și Jonathan Cohen a primit premiul BBC Music Magazine Concerto 2017. „Four Cities”, un program de recital al lucrărilor lui Say, Debussy, Șostakovici și Janacek cu Fazil Saym a fost lansat cu mare entuziasm pe Warner Classics și a primit Edison Klassiek 2017. Ultima sa înregistrare lansată pe Alpha Classics include Operele complete pentru Fortepiano și Violoncel de Beethoven, cu Alexander Lonquich interpretând pe instrumente istorice.

Nicolas a primit premiul Beethovenring Bonn 2015 și Musikpreis der Stadt Duisburg 2018. Nicolas a fost Artistul Noii Generații BBC 2010-2012 și beneficiar al „Borletti Buitoni Trust Fellowship” în 2009.