For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nicolas Altstaedt – George Enescu Festival

Violoncelistul de origine germano-franceză Nicolas Altstaedt este unul dintre cei mai solicitați și versatili artiști ai zilelor noastre. Ca solist, dirijor și director artistic, el prezintă repertorii pornind de la muzica veche și ajungând până la universul contemporan.

În această stagiune este artist în rezidență la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germaniei de Sud-Vest, sub bagheta dirijorului Teodor Currentzis și Artist in Fokus la Opera din Frankfurt. Alte proiecte importante includ un turneu cu B’Rock și René Jacobs, debuturi cu Orchestra Națională Simfonică din Washington și Ed Gardner și cu NHK și Yomiuri Symphony la Suntory Hall.

Printre evenimentele recente se numără un program de rezidență la Orchestra NDR Elbphilharmonie, debuturi cu Orchestra Europeană de Tineret și Vasily Petrenko, Orchestra Națională a Franței și Emmanuel Krivine, Il Giardino Armonico la Festivalul de la Grafenegg, Orchestra Simfonică KBS, Les Violons du Roy, Orchestra Filarmonică a Olandei și Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii din Olanda cu Edo de Waart la Concertgebouw, precum și noi invitații alături de Orchestra Simfonică Germană din Berlin și Robin Ticciati, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam și Lahav Shani, Orchestra Simfonică BBC la Proms și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze, cu prilejul premierei mondiale a Concertului pentru violoncel de Sebastian Fagerlund; recitaluri de debut la BOZAR din Bruxelles, Carnegie Hall din New York, Teatrul Champs-Élysées din Paris și Koerner Hall din Toronto și un turneu în Australia.

În postura de dirijor, colaborează în mod regulat cu Orchestra de Cameră din Scoția și va debuta la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germaniei de Sud-Vest din Stuttgart, Orchestra Filarmonică Radio France și Orchestra Națională a Spaniei. În stagiunea 2017/18, Nicolas Altstaedt a oferit premiera finlandeză a Concertului pentru violoncel de Esa-Pekka Salonen, sub bagheta compozitorului, la Festivalul de la Helsinki și a fost, de asemenea, Artist in Spotlight la Concertgebouw, Amsterdam.

A primit Premiul Credit Suisse Young Artist în 2010 și a oferit o interpretare apreciată de critici a Concertului de Schumann, cu Filarmonica din Viena și dirijorul Gustavo Dudamel, la Festivalul de la Lucerna. În continuare, a concertat în întreaga lume cu orchestre precum Tonhalle din Zürich, Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra Filarmonică Cehă, toate orchestrele BBC, Tokyo Metropolitan Symphony, Orchestrele Simfonice din Melbourne și Noua Zeelandă și cu dirijori reputați cum sunt Sir Roger Norrington, François-Xavier Roth, Sir Andrew Davis, Lahav Shani, Sir Neville Marriner, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach, Andrew Manze, Thomas Dausgaard, Thomas Hengelbrock, Giovanni Antonini, Andrea Marcon și mulți alții.

În 2012, a fost ales de Gidon Kremer pentru a-l urma în rolul de nou director artistic al Festivalului de Muzică de Cameră de la Lockenhaus, iar în 2014 a fost propus de Ádám Fischer pentru a deveni noul director artistic al Filarmonicii Haydn, alături de care susține concerte în mod regulat la Konzerthaus din Viena, la Festivalul Esterházy și recent în turnee în China și Japonia. Nicolas este director artistic al Festivalului Ittingen între 2019 și 2023.

În formule camerale, Nicolas Altstaedt i-a avut ca parteneri de scenă pe Janine Jansen, Vilde Frang, Christian Tetzlaff, Pekka Kuusisto, Tabea Zimmermann, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Martin Fröst, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, Jean Rondeau și Cvartetul Ébène. Susține concerte la Festivalurile de la Salzburg, Verbier, Utrecht, la BBC Proms, Lucerna, Bremen, Schleswig-Holstein și Rheingau. A lucrat și a interpretat creațiile compozitorilor Thomas Adès, Jörg Widmann, Wolfgang Rihm, Thomas Larcher, Fazıl Say și Sofia Gubaidulina și a comandat lucrări concertante de Anders Hillborg, Helena Winkelman și Fazıl Say.

Înregistrarea Concertelor de Carl Philipp Emanuel Bach la Hyperion cu Ansamblul Arcangelo și Jonathan Cohen a primit premiul BBC Music Magazine la categoria Concerte în 2017. Four Cities, un program de recital cu lucrări de Say, Debussy, Șostakovici și Janáček, alături de Fazıl Say, a fost lansat la Warner Classics și răsplătit cu mare entuziasm, primind și premiul Edison Klassiek în 2017. Cea mai recentă înregistrare, realizată la Alpha Classics, cuprinde Integrala Lucrărilor pentru Fortepiano și Violoncel de Beethoven, interpretată pe instrumente de epocă alături de Alexander Lonquich.

Nicolas Altstaedt a primit premiul Beethoven Ring la Bonn în 2015 și Musikpreis der Stadt Duisburg în 2018. A fost BBC New Generation Artist în perioada 2010-2012 și beneficiar al Bursei Trustului Borletti-Buitoni în 2009.