For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Adrian Iorgulescu | George Enescu Festival
adrian iorgulescu

Adrian Iorgulescu s-a născut în data de 6 iulie 1951, în municipiul Bucureşti. A urmat cursurile colegiului naţional „Dinu Lipatti” şi ale Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia compoziţie, absolvind apoi un masterat în cadrul aceleiaşi instituţii. În 1990 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în muzicologie. Din acelaşi an devine profesor de compoziţie şi forme muzicale la Universitatea de Muzică din Bucureşti, iar din 1994, conducător de studii doctorale.

A fost ales vicepreşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în intervalul 1990-1992, ulterior preşedinte pe parcursul mai multor mandate, până în prezent. În paralel, a îndeplinit şi funcţiile de preşedinte al Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori şi de preşedinte al Societăţii de Gestiune Colectivă pe domeniul muzical (ADA).

Pe lângă preocupările creatoare şi academice, Adrian Iorgulescu s-a remarcat ca om politic. A fost ales în Parlamentul României în legislatura 1996-2000, unde a activat în calitate de membru al Comisiei pentru Cultură şi Mass-Media din Camera Deputaţilor. În perioada 2005-2008 a deţinut funcţia de ministru al culturii şi cultelor.
Adrian Iorgulescu este autorul unei opere muzicale vaste. Între opusurile sale se disting cele 4 simfonii, 4 concerte instrumentale, 4 cvartete de coarde, 3 cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzică de film, precum şi opera „Revuluţia”, pe un text de Ion Luca Caragiale. Acestea au fost prezentate în săli de concerte din Europa, Canada şi Statele Unite ale Americii.

A scris, deasemenea, studii de muzicologie şi estetică apărute în reviste culturale şi cotidiene de larg tiraj. A publicat următoarele cărţi de specialitate: „Timpul Muzical – Materie şi Metaforă” (1988), „Timpul şi Comunicarea Muzicală” (1991), „Estetica” (1996). Acestora li se adaugă lucrarea de politologie „Dreapta, Principii şi Perspective” (2000), volumul de poezie „Aripa Evei” (2005) şi volumul de eseuri „Dezacorduri” (2010).

Pentru contribuţia sa artistică a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.