For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Zygmunt Krauze | George Enescu Festival
zygmunt krauze

Președintele Juriului de Compoziție

Zygmunt Krauze este un artist important al generaţiei sale. Realizările sale artistice şi eforturile în promovarea muzicii au fost recunoscute prin multe premii şi distincţii, incluzând Ordinul Național Francez al Legiunii de Onoare (2007) şi Cavaler al Ordinului Arts et Lettres (1984). În 1987, a fost ales preşedinte al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi a fost membru de onoare al organizaţiei din 1999.

Studiile de compoziţie ale lui Krauze s-au desfășurat sub îndrumarea lui Kazimierz Sikorski, iar pianul l-a studiat cu Maria Wiłkomirska. Apoi, în Paris, a lucrat cu Nadia Boulanger. La puţin timp după aceea, a început să predea compoziţie. În 2002, a fost numit profesor de compoziţie la Academia de Muzică din Łódź şi din 2006 susţine prelegeri la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varşovia.

Compoziţiile lui Krauze includ cinci opere, genuri instrumentale, de la miniaturi la lucrări simfonice pentru sute de muzicieni, muzică de teatru, piese corale şi cântece. Multe dintre compoziţiile sale au fost înregistrate şi produse de Polskie Nagrania, DUX, ORF, Nonesuch, Thesis, Musical Observations (CP2), Collins Classics, Warner Classics, Recommended Records şi EMI.

Extrem de importantă în lucrările lui Krauze este muzica unitară, a cărei bază teoretică vine de la picturile lui Władysław Strzemiński. În compoziţiile sale, pianul este instrumentul prioritar. Nu numai că Krauze compune pentru pian, dar şi interpretează propriile sale compoziţii. În 1966, Zygmunt Krauze a obținut premiul I la Gaudeamus International Interpreters Competititon (Olanda) pentru interpreți de muzică contemporană. În 1967, a fondat ansamblul Warsztat Muzyczny (Music Workshop), pe care l-a condus timp de 25 de ani. Ansamblul a comandat peste 100 de lucrări, create de compozitori recunoscuţi din toată lumea.

Activitatea lui Krauze ca organizator de evenimente muzicale a început în 1970, când a devenit membru în Comitetului pentru Repertoriu al Festivalului „Toamna varșoviană”. La invitaţia lui Pierre Boulez, în 1982, a devenit consultant artistic la Institut de Recherche de Coordination Acoustique/Musique (IRCAM). A fost unul dintre membrii fondatori al Societății „Witold Lutosławski”, ocupând poziţia de preşedinte timp de un mandat. Este invitat ca membru al juriului în numeroase concursuri internaţionale de compoziţie din întreaga lume.

TagsPrimul