For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Peter Jablonski – George Enescu Festival

Peter Jablonski este un pianist suedez premiat, de renume internațional. Descoperit și apreciat de Abbado și Ashkenazy, pianistul a început colaborarea cu Decca la doar 17 ani, continuând să susțină concerte și să înregistreze alături de multe dintre cele mai importante orchestre și de dirijori reputați ai lumii. Între acestea amintim Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Filarmonicii Regale, Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestra Teatrului Scala, Tonhalle din Zürich, Orchestra Națională a Franței, NHK din Tokyo, DSO Berlin, Filarmonica din Varșovia, Philadelphia, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra din Cleveland, Vladimir Ashkenazy, Valeri Gergiev, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti și Myung-Whun Chung.

Jablonksi a interpretat și a înregistrat integrala concertelor pentru pian de Beethoven, Ceaikovski, Rahmaninov și Bartók și toate sonatele pentru pian de Prokofiev. Aclamat drept un „virtuoz neconvențional”, în cursul carierei sale de treizeci de ani a acumulat un repertoriu divers, care include lucrări de Barber, Gershwin, Szymanowski, Lutosławski, Copland, Stenhammar, cu adăugiri recente din creația unor compozitori scandinavi și europeni, precum Valborg Aulin , Elfrida Andrée, Laura Netzel, Johanna Müller-Hermann și Alexei Stanchinsky.

A colaborat cu Witold Lutosławski și Arvo Pärt și i s-au dedicat mai multe lucrări, între care Concertul pentru pian de Wojciech Kilar, care i-a adus premiul Orpheus pentru premiera mondială de la Festivalul Toamna Varșoviană. Este în continuare un susținător al compozitorilor contemporani, prezentând în mod regulat atât opusuri în primă audiție, cât și partituri care au fost neglijate de istoria muzicii.

Discografia vastă a lui Jablonski include înregistrări pe care le-a realizat pentru Decca, Deutsche Grammophon, Philips, Altara, Octavia și Ondine. A primit numeroase premii pentru înregistrările sale, printre care premiul Edison pentru cea mai bună înregistrare a unui concert, cu primul concert pentru pian de Șostakovici, Rapsodia pe o temă de Paganini de Rahmaninov și Variațiunile Paganini de Lutosławski, alături de Ashkenazy și Orchestra Filarmonicii Regale, la casa de discuri Decca. De asemenea, a fost distins cu Premiul Gramophone pentru înregistrarea sa la Deutsche Grammophon a unor lucrări de Cécile Chaminade, cu Anne Sofie von Otter și Bengt Forsberg.

În 2020 lanseaza două înregistrări la casa de discuri finlandeză Ondine: integrala mazurcilor lui Alexandr Scriabin și lucrările pentru pian de Alexei Stanchinsky.

www.peterjablonski.com

www.ondine.net