For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Peter Jablonski | George Enescu Festival

Peter Jablonski

Peter Jablonski este un pianist suedez premiat, de renume internațional. Talentul său a fost recunoscut de Abbado și Ashkenazy, urmând o colaborare cu Decca la vârsta de 17 ani, Jablonski a continuat să susțină concerte, să colaboreze și să înregistreze cu multe dintre cele mai importante orchestre și dirijori din lume, care includ BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Leipzig Gewandhaus, Kirov (în prezent Mariinsky), Filarmonica La Scala, Tonhalle Zurich, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, DSO Berlin, Filarmonica din Varșovia, Philadelphia, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra din Cleveland, Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti și Myung-Whun Chung, și mulți alții.

Premiatul pianist suedezo-polonez Peter Jablonski este apreciat pe plan internațional pentru naturalețea și fluența interpretărilor sale, la care se adaugă o cunoaștere extraordinar de profundă a repertoriului dedicat pianului, rezultând astfel versiuni interpretative captivante. A cântat și a înregistrat toate concertele pentru pian de Beethoven, Ceaikovski, Rahmaninov și Bartók și toate sonatele pentru pian de Prokofiev. De asemenea, apreciază colțurile mai puțin explorate ale repertoriului pianistic, cum ar fi lucrările de Barber, Gershwin, Szymanowski, Lutosławski sau Copland.

Este, de asemenea, percuționist clasic și de jazz și dirijor și este în poziția privilegiată de a se fi bucurat de recunoaștere din partea unor legende ale jazzului, precum Miles Davis și de a fi interpretat alături de nume precum legendarul Buddy Rich și Thad Jones în renumitul club de jazz Village Vanguard din New York. Aceste lucruri fac ca Jablonski să fie un artist versatil și unic, cu o vastă înțelegere a capodoperelor din repertoriul pentru  pian, pe care le interpretează pe marile scene ale lumii, de mai bine de douăzeci și cinci de ani.

Claudio Abbado l-a lăudat pentru interpretările sale extraordinare, iar Ashkenazy, care i-a recunoscut talentul de timpuriu, i-a devenit mentor și un mare susținător, pe tot parcursul carierei sale. Calea lui Jablonski către cariera de muzician profesionist a inclus studiul tobelor și al percuției la Academia de Muzică din Malmö și compoziție și dirijat la Colegiul Regal de Muzică din Londra. A moștenit o tradiție bogată și respectabilă a manierei interpretative pianistice, care pornește de la Ravel, Gilels și Neuhaus, grație profesorilor săi: Michał Wesołowski de la Malmö (care a studiat cu studentul lui Ravel Vlado Perlemuter), Irina Zaritskaya la Colegiul Regal de Muzică (studenta lui Jakov Flier) și Emil Gilels (studentul lui Heinrich Neuhaus).

Jablonksi a interpretat și a înregistrat Concertele complete de Pian ale lui Beethoven, Ceaikovski, Rahmaninov și Bartók și toate sonatele de pian de Prokofiev. Aclamat drept un „virtuos neconvențional”, în cursul carierei sale de treizeci de ani a dezvoltat un repertoriu divers, care include lucrări de Barber, Gershwin, Szymanowski, Lutosławski, Copland, Stenhammar, cu cele mai recente adăugări ale unor compozitori scandinavi și europeni, precum Valborg Aulin , Elfrida Andrée, Laura Netzel, Johanna Müller-Hermann și Alexey Stanchinsky.

El a lucrat alături de compozitorii Witold Lutosławski și Arvo Pärt și a avut o serie de lucrări compuse și dedicate lui, inclusiv Concertul pentru pian de Wojciech Kilar, care i-a adus premiul Orpheus pentru premiera mondială la Festivalul „Toamna Varşoviană”. El este în continuare un susținător al compozitorilor de astăzi și susține în mod regulat premiere mondiale cu noi lucrări, împreună cu cele care au fost neglijate de istoria muzicii.

Discografia extinsă a lui Jablonski include înregistrări pe care le-a realizat pentru Decca, Deutsche Grammophon, Philips, Altara, Octavia și Ondine. A primit numeroase premii pentru înregistrările sale, printre care premiul Edison pentru cea mai bună înregistrare a unui concert, cu primul concert pentru pian de Șostakovici, Rapsodia pe o temă de Paganini de Rahmaninov și Rapsodia Paganini de Lutosławski, cu Ashkenazy și Orchestra Filarmonică Regală pentru Decca. De asemenea, a fost distins cu Premiul Gramophone pentru înregistrarea sa Deutsche Grammophon a unor lucrări de Cécile Chaminade, cu Anne Sofie von Otter și Bengt Forsberg.

În 2020, va lansa două înregistrări alături de casa de discuri finlandeză Ondine: seria completă de mazurci ale lui Alexander Scriabin, și lucrările pentru pian de Alexey Stanchinsky.

www.peterjablonski.com

www.ondine.net