For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dmitry Sitkovetsky | George Enescu Festival

Dmitry Sitkovetsky

Președintele Juriului Vioară

Un om renascentist și o forță creativă magnetică, Dmitry Sitkovetsky este recunoscut în întreaga lume datorită impactului considerabil avut asupra fiecărui aspect al domeniului muzical. Un artist prolific, cu o carieră care se întinde pe mai bine de patru decenii, este celebrat la nivel mondial ca violonist, dirijor, creator, transcriptor și facilitator – și deține o poziție incontestabilă și venerabilă în societatea muzicală ca o personalitate uriașă și ca pedagog.

În calitate de violonist și / sau dirijor invitat, stagiunea 2019/2020 și nu numai, îl găsește pe Sitkovetsky în concerte prin toată Europa, America de Nord, America de Sud și Asia. Momente de răsunet din cariera sa sunt concertele alături de orchestre precum Japan Century Symphony, Lucerne Symphony, Orchestra della Toscana, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra de Stat din Rusia „Evgeny Svetlanov”, Sapporo Symphony și Orchestra Filarmonică din Slovenia, printre altele. În 2019, el sărbătorește, de asemenea, lansarea unui nou CD cu recitaluri la casa de discuri Melodia, înregistrat cu Lukas Geniušas, câștigător al concursului Ceaikovski – cu un program conceput drept omagiu pentru legendarul duo – Fritz Kreisler & Sergei Rachmaninov.

Cariera celebră a lui Sitkovetsky ca violonist este documentată într-o discografie extinsă cu peste patruzeci de înregistrări, reflectând amploara impresionantă a repertoriului său. Colaboratorii săi cu care a înregistrat până în prezent includ orchestre precum London Symphony, Philharmonia și Royal Concertgebouw Orchestra, lucrând cu maeștri legendari precum Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sir Neville Marriner și Yehudi Menuhin. În calitate de solist, a concertat cu cele mai importante orchestre din lume – inclusiv Berlin Philharmonic, Chicago Symphony, Cleveland, LA Philharmonic, Leipzig Gewandhaus, New York Philharmonic, NHK Symphony și Philadelphia, printre altele.

Sitkovetsky se bucură, de asemenea, de o carieră înfloritoare ca dirijor, după ce a lucrat cu orchestre precum Academy of St-Martin-In-The-Fields, Dallas Symphony, London Philharmonic, Orchestre de chambre de Paris, San Francisco Symphony, Shanghai Symphony și Tokyo Metropolitan Orchestra, printre altii. În 1990 a fondat New European Strings Chamber Orchestra (NES) – reunind pe cei mai remarcabili interpreți de coarde din ansamblurile europene de top, atât din domeniul muzical rusesc, cât și din cel occidental (reflectând propria poveste de viață a lui Dmitry). Din 2003, Sitkovetsky a ocupat funcția de Director Muzical al Orchestrei Simfonice Greensboro, North Carolina, unde a invitat soliști precum Emmanuel Ax, Yefim Bronfman, Garrick Ohlsson și Pinchas Zukerman. Roluri anterioare în conduceri artistice au inclus Orchestra Sinfónica de Castilla y Leon (Artist-în-Rezidență, 2006-2009), Orchestra Simfonică Rusă „Evgeny Svetlanov” (Dirijor Principal Invitat, 2002-2005) și Orchestra Ulster (Dirijor Principal & Consilier artistic, 1996-2001).

Având în vedere abilitatea sa de neegalat de a transforma orice proiect într-un eveniment artistic mult așteptat, Sitkovetsky a fost invitat, de asemenea, să creeze, să dezvolte și să conducă o serie de festivaluri, inclusiv Korsholm Music Festival, Finlanda (1983-1993 și 2002), Seattle International Music Festival (1992-1997), Silk Route of Music, Azerbaidjan (1999) și Festival del Sole, Toscana (2003-2006). În stagiunea 2018/2019, Sitkovetsky a primit titlul de Artist-în-Rezidență al Festivalului Transiberian condus de Vadim Repin, cu alte vizite în festivaluri precum Festivalurile Internaționale de Muzică Enescu, Ljubljana și Verbier.

Sitkovetsky este de asemena foarte solicitat în roluri de membru în juriului a diverse concursuri, expert muzical și pedagog. Recent a făcut parte din juriul Concursului Internațional pentru Vioară din Indianapolis (2018), Concursul Internațional de Muzică din Montréal (2019), cea de-a XVI-a ediție a Concursului Internațional Ceaikovski (2019), iar în 2020 urmează să conducă juriul secțiunii de Vioară din cadrul Concursului Internațional George Enescu. Stagiunea 2019/2020 a început cu primul curs predat, dintr-o serie de cursuri susținute la Royal Birmingham Conservatoire. Alte puncte de reper includ discursul TEDx a lui Sitkovetsky (The Power of Curiosity), lansarea primei sale cărți (Dmitry Sitkovetsky: Dialogues) și seria sa de interviuri pe Medici.tv (It Ain’t Necessarily So).

Numele lui Dmitry Sitkovetsky a devenit, de asemenea, sinonim cu arta transcrierii. Versiunile sale iconice și cu trio de coardă ale Variațiunilor Goldberg de J.S. Bach și-au creat o viață proprie – bucurându-se de spectacole și înregistrări apreciate de mulți dintre cei mai importanti interpreți ai zilelor noastre. După acest succes fără precedent, Sitkovetsky a continuat să facă aranjamentul pentru peste cincizeci de lucrări din repertoriului compozitorilor precum Bartók, Beethoven, Brahms, Haydn, Schnittke și Șostakovici. În 2015, a dezvăluit transcrierea pentru Le baiser de la fée de Stravinsky, comandată de Orpheus Chamber Orchestra, și interpretată în premieră de Augustin Hadelich în Carnegie Hall. Stagiunea 2017/2018 a cunoscut premierele de succes ale unei noi lucrări multi-genre/ multimedia,  Devil, Solider & Violin (inspirată din Povestea unui soldat a lui Stravinsky), cu concerte sold-out în întreaga Rusie. În vara anului 2018 a avut loc premiera mondială a transcrierii lui Sitkovetsky a Fanteziei Navarra de Sarasate, cerută de Festivalul Verbier. Această reprezentație – care marchează cea de-a 25-a aniversare a Festivalului – a fost difuzată în direct la nivel mondial pe Medici.tv,  având mai mulți muzicieni celebri, printre care Lisa Batiashvili, Leonidas Kavakos, Mischa Maisky, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Tabea Zimmermann și Pinchas Zukerman – și de asemenea, bineînțeles, însuși Dmitry Sitkovetsky.