For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Mihaela Martin | George Enescu Festival
mihaela martin

Mihaela Martin

Mihaela Martin, violonistă de origine română, a dobândit reputaţia de a fi unul dintre cei mai de seamă virtuzi din generaţia sa. La vârsta de cinci ani a început să studieze vioara cu tatăl ei, continuând mai tarziu cu profesorul Ştefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu şi David Oistrach.

Doamna Martin a câştigat numeroase concursuri internaţionale, începând cu premiul doi la Concursul Ceaikovski din Moscova la 19 ani, urmând să obţină cele mai înalte distincţii la Montreal, Sion şi Bruxelles. Premiul I câştigat la Prima ediţie a Concursului Internaţional de vioară din Indianapolis a condus-o către o carieră internaţională susţinută.

Debutul său la Carnegie Hall în New York, a fost descris de New York Times ca fiind “unul dintre cele mai captivante concerte de debut ale anului”, iar după recitalul susţinut la Biblioteca congresului, Washington Post scria “Mihaela Martin va rămâne să înfrumuseţeze lumea muzicală mulţi ani de acum înainte…A cântat cu energie şi virtuozitate, premisele succesului. Concentrarea ei este absolută, este foarte sigurp de sine şi, mai mult decât atât, are imaginaţie.”

Abordând un repertoriu vast, Mihaela Martin este o solistă extrem de solicitată. Printre orchestrele cu care a concertat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Orchestra din Leipzig şi Hollywood Bowl, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur , Charles Dutoit, sau Neeme Järvi. Cunoscută pentru calităţile sale intelectuale şi muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume, unde colaboreză cu muzicieni ca Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleisher sau Menahem Pressler.

Cea mai recentă înregistrare a doamnei Martin, “Impressions…”, a fost realizată de casa de discuri BIS în Ianuarie 2002. CD-ul include lucrări ale compozitorului George Enescu, interpretate de către violonistă alături de pianistul Roland Pötinen. A concertat de asemenea şi pentru Radio şi Televiziune.

Între cele mai recente activităţi de maxim interes din cariera artistei se numără un turneu în Australia, concerte cu Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Ukrainei, Boulder Symphony (Colorado), Orchestra de Cameră Praga, Filarmonica Geroge Enescu din Bucureşti, Orchestra Beethovenhalle, concerte şi turnee în Europa cu Orchestra Naţioanlă Radio din Bucureşti, participarea la festivaluri de muzică de cameră din Ravinia, Sarasota, Verbier, Naantali şi Korsholm, şi concerte în Paris, Tokyo, Townsville, Prades şi New York.