For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser David Geringas | George Enescu Festival

David Geringas

Președintele Juriului Violoncel

Violoncelistul și dirijorul lituanian David Geringas aparține elitei muzicale de astăzi. Un repertoriu neobișnuit de vast, de la barocul timpuriu la compoziții contemporane, reprezintă dovada flexibilității și curiozității artistului. Rigoarea sa intelectuală, versatilitatea stilistică, simțul melodic și senzualitatea tonului i-au adus laude peste tot în lume. Studentul lui Rostropovici și câștigătorul medaliei de aur la Concursul Ceaikovski din 1970 poate privi acum în urmă la o carieră de câteva decenii.

David Geringas a interpretat în toată lumea cu câteva dintre orchestrele și dirijorii cei mai importanți ai vremii noastre. Discografia sa, care se apropie de 100 CD-uri, include numeroase albume onorate cu premii, inclusiv Grand Prix du Disque, Diapason d’Or d’Année și premiul anului de la Deutschen Schallplattenkritik. David Geringas a primit premiul Echo Klassik în anii 2013 și 2014. În 2013, a primit premiul pentru cea mai bună înregistrare cu muzică de cameră din secolele XX/XXI (Braunfels/Strauss, Profil Edition Günter Hänssler), iar în 2014, pentru cea mai bună înregistrare cu muzică de cameră din secolul al XIX-lea („Pohádka”, C2 Hamburg / ES DUR).

Compozitori contemporani cunoscuți, precum Sofia Gubaidulina, Ned Rorem, Peteris Vasks și Erkki-Sven Tür i-au dedicat concerte pentru violoncel. A prezentat, în premieră, în Occident numeroase lucrări ale avangardei ruse și lituaniene. În anul 2002, a susținut premiera mondială a Concertului în Do de Anatolijus Senderovas, care i-a fost dedicat și a câștigat Premiul Compozitorilor Europeni la Berlin.

Ca dirijor, David Geringas evoluează frecvent în Germania și în străinătate și se prezintă deseori într-un dublu rol de violoncelist și dirijor. În afara invitațiilor din centrele muzicale vest și est-europene (Concertgebouw Amsterdam, Auditoriun Parco della musica Roma, Musikverein Viena, Tonhalle Zürich, Filarmonica din Berlin), printre altele, a primit invitații din Asia și din SUA. Între anii 2005 și 2008, a fost dirijor-șef al Orchestrei Filarmonice din Kyushu, iar în 2007 a debutat la Orchestra Filarmonică din Tokyo și Orchestra Filarmonică din China.

În februarie 2009, și-a făcut debutul ca dirijor cu Filarmonica din Moscova, iar în 2015, cu Orchestra Teatrului Mariinsky în Sankt Petersburg. Timp de câteva decenii, David Geringas a predat un curs de violoncel celebru la nivel mondial, care a produs staruri ale instrumentului, cum ar fi Gustav Rivinius, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Monika Leskovar, Tatiana Vassiljeva, Jing Zhao, Johannes Moser, Maximilian Hornung și Sol Gabetta.

Pentru promovarea muzicii și a compozitorilor lituanieni, David Geringas a câștigat cele mai înalte distincții din țara sa natală. A primit premiul Verdienstkreuz 1. Klasse în Germania, pentru realizările sale ca muzician și ambasador cultural al țării sale pe scena muzicii internaționale. David Geringas este profesor onorific la Conservatorul din Moscova, Conservatorul Rimsky-Korsakov din St Petersburg și la Conservatorul Central din Beijing și a primit un doctorat onorific din partea Academiei de Muzică și Teatru din Lituania.

David Geringas a fost profesor invitat al University of Southern California din Los Angeles și al Manhattan School of Music din New York. A prezidat, de asemena, mai multe jurii în concursuri de prestigiu, cum ar fi Concursul Internațional de Violoncel Schoenfeld din Harbin sau Concursul Internațional George Enescu – Secțiunea violoncel din București. Mai mult, a fost numit Artist de Merit (Meritorious Artist) al Artelor Muzicale al Uniunii Internaționale de Arte Muzicale din Rusia. Profesorul David Geringas predă exclusiv la Blackmore International Music Academy din Berlin.