For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Leonid Gorokhov | George Enescu Festival

Leonid Gorokhov

„Am fost răvășit când l-am auzit pe Leonid Gorokhov într-un concert cu câteva luni în urmă. Cu un sunet care amintește de legendarul Emanuel Feuermann, Gorokhov este unul dintre acei artiști rari care îmbină o abilitate naturală de comunicare cu o măiestrie tehnică minunată” – Jeremy Nicholas, Revista Classic FM.

Leonid Gorokhov s-a născut la Sankt Petersburg (devenit Leningrad) și a început studiile de violoncel la vârsta de șapte ani.

Primul său profesor de violoncel a fost S. Zagursky, iar de la vârsta de 12 ani, a intrat în clasa de violoncel a profesorului Anatoli Nikitin, unde a rămas până la absolvirea Conservatorului Rimski-Korsakov. De asemenea, a luat parte la cursurile de măiestrie susținute de Daniil Shafran.

Câștigătorul Concertino Praga (Premiul I) și a Concursului de Muzică de Cameră de la Paris (Premier Grand Prix), Leonid Gorokhov este singurul violoncelist rus care a primit Marele Premiu și Premiul I la Concursul de la Geneva. În 1995, Asociația Europeană pentru Încurajarea Artelor i-a acordat lui Leonid Gorokhov „Premiul pentru realizări culturale”, pentru „talentul excepțional și realizări artistice remarcabile”.

În 1991, Leonid Gorokhov a evoluat ca solist la Filarmonica din Sankt Petersburg, condusă de Lord Menuhin, care s-a interesat de violoncelistul cel tânăr și l-a invitat să se alăture Școlii Yehudi Menuhin din Marea Britanie, ca profesor. Această asociere i-a oferit lui Gorokhov șansa de a interpreta alături de Maestrul Menuhin, cu multe orchestre renumite și de a împărți scena, în calitate de partener de muzică de cameră.

Câteva dintre cele mai importante apariții ale sale au fost cele cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu Filarmonica din St Petersburg, cu Orchestra Filarmonicii Regale. A concertat cu numeroase alte orchestre britanice, ruse, elvețiene, scandinave, cu repertorii de la Haydn, Schumann, Ceaikovski și Dvořák, la Walton și Lutosławski.

Gorokhov se întoarce adesea în Rusia pentru a interpreta diverse programe. Cel mai recent eveniment a avut loc la Moscova, cu premiera rusă a Sonatei Notturna, de Nicholas Maw, sub conducerea lui Evgeny Bushkov; în calitate de solist și muzician în grupuri camerale, cântă cu Musica Viva, o orchestră de cameră condusă de Alexander Rudin.

Pasiunea sa este muzica de cameră, unde el face eforturi pentru a implica muzicieni mai tineri alături de parteneri de scenă mai experimentați.

Cealaltă mare pasiune a sa este profesoratul. Leonid este profesor la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra, Germania, din anul 2008.