For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vasile Jucan | George Enescu Festival

Vasile Jucan

Născut în anul 1957 în România, Vasile Jucan a studiat muzica și violoncelul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj-Napoca și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din același oraș.

Din anul 1987 este membru fondator al Cvartetului Transilvan, împreună cu care, într-o perioadă relativ scurtă de timp, a obținut numeroase premii și distincții naționale, printre care premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima“, Premiul Asociației Criticilor Români și premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan a dobândit statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania“ din Cluj-Napoca.

Participarea cvartetului la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda), în anul 1990, a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaționale. Ca membru al cvartetului, Vasile Jucan s-a perfecționat în interpretarea camerală cu personalități notabile în domeniu, printre care Wilhelm Georg Berger, Gerhard Schultz, Thomas Kakuska, Earl Carlyss și alături de ansambluri de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet și Mendelsohn String Quartet, evoluând în concerte alături de artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Ștefan Ruha, Cristina Anghelescu, Marin Cazacu, Dana Borșan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Mirel Iancovici, Șerban Lupu, Aurelian Octav Popa, Rudolph Firkusny, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erik Friedmann, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelssohn, Aaral Arad, Dejan Lazic, Götz Teutsch, János Bálint.

Intensa activitate artistică cu Cvartetul Transilvan se reflectă în multiplele concerte susţinute întotdeauna la un înalt nivel, în România şi în întreaga lume. Cvartetul a fost invitat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (S.U.A.), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix-en-Provence (Franța).

În nenumăratele concerte susținute în străinătate, în cei peste treizeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul a evoluat în renumite săli de concert: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Maltings Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandell Hall (Chicago), Willshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).

Vasile Jucan îmbină activitatea artistică cu cea didactică și managerială. Din anul 2001 este cadru didactic universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, unde a obținut și titlul de doctor în muzică în anul 2006, sub conducerea șttințifică a maestrului Eduard Terényi. În perioada 2004-2012 a fost decan al Facultății de Interpretare, iar din anul 2012 este rector al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.